Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма за ветеринарни протези започна да шие маски

Малко немско предприятие, специализирано в производство на ортопедични продукти за ветеринарната медицина - за ветеринарни клиники, ветеринарни практики и крайни клиенти работи в индустриалната зона  "Тракия". 

Преди 2 седмици ръководството на фирмата взима решение да се включи в производството на медицински маски.

„Доброто също е заразно!“, разказва управителят на фирмата– Елица Георгиева. Нейни познати ѝ споделили, че са преустроили производството си и сега шият маски, но много трудно смогват. Търсенето е огромно и в настоящия момент е изключително важно да се осигури необходимото за всички работещи на първа линия в борбата с коронавируса - в болниците.  

„Не мислих дълго!“, разказва Елица. „Не само, защото прецених, че нашето производство е много близко и адаптацията не следва да е трудна. Дъщеря съм на семейство пловдивски лекари. От майка ми - доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева, която работи в Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ и  баща ми д-р Гюрай Ходжев,  знам и научавам от първа ръка и от първо лице за всичко случващо се в момента.

Елица провела разговор със  собствениците на NATURE PET в Германия, които веднага подкрепили идеята. Те поискали да се шият маски и за Германия, но Елица ги убедила, че българският пазар има огромна нужда и то точно сега от качествени, медицински маски.

Във фирмата работят 15 човека, няколко от тях в момента са пуснати в къщи – хронично болните и по-възрастните. Но шивачките – млади, здрави, трудолюбиви и искрено мотивирани са на линия. Елица Георгиева споделя, че до обяд са занимава с административната работа – плащания, поръчки , снабдяване и т.н. На обяд, заедно със съпруга си Росен се включват в производството, за да са от полза  – режат и опаковат маските.

Цялото производство е преустроено към новите потребности – кроене, нарязване, сортиране по цветове, опаковане. Сменени са иглите с по-тънки, машините са настроени за новия материал, тъй като до момента се е шиело предимно от неопрен. Традиционното производство също продължава, но ограничено до 3 спедиции седмично.

За поръчките, доставката на материалите и разпределението на готовата продукция за болници и аптеки се занимава фирма- партньор.  Новото производство притежава всички необходими сертификати. Като се започне от сертификатите за материала - нетъкан текстил, за ластиците, сертификати, свързани с еко – стандарти, за допира до човешката кожа. Изключително важно е, че те не са водопропускливи, в същото време трябва да са дишащи. Това позволява маските да се носят 8 часа и медицинските работници да извършват дейността си без да се изпотява лице, очила и без да се възпрепятства дишането.

Вече 14 дни, работния процес е във верига, всички активно се включват и се учат в движение.  В първата седмица дневно са се шиели 300-500 маски, през втората те вече са 700, дневно. Със сигурност ще се постигне и още по-голяма бройка. Няколко пъти дневно се провежда и дезинфекция на помещения, машини и т.н.  Фирмата вече очаква и първите си поръчки на работно облекло.

 „Машините са настроени и производството на калцуни и медицински бонета няма да  е проблем“, разказва  Елица. „Най-важното, обаче, е удовлетворението, че сме полезни точно сега и че работим с цялото си сърце! Освен респекта и  уважението, които изпитвам към лекарската професия, искам да добавя и частица вяра, която да предам – не сте сами! Бъдете здрави и се пазете!“, допълва Елица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39