Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важният въпрос е за какво са взети 75 млн. лв. от ББР

Премиерът не можеше да да замълчи и да прости такава грешка, това е сериозна грешка, така  финансистът Кольо Парамов коментира решението  от тази сутрин на  премиера Борисов да се уволни целия борд на Българската банка за развитие. Причината – отпуснатия от банката заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева.

Най-важният въпрос е за какво са дадени тези 75 милиона лева, при кого ще отидат  и за какво ще се използват, каза още Парамов и определи като правилно решението на премиера.

Според него, нито Бойко Борисов, нито Томислав Дончев са знаели за този кредит, те не са длъжни да знаят за този кредит, въпреки че той е взет преди началото на кризата Те не са здлъжни да знаят всичко в детайли. По-скоро Централната банка и банковият надзор е трябвало да направят проверки , да препроверят. Според Парамов, те са и тези, които е трябвало да знаят, че тази банка обслужва Делян Пеевски и Румен Гайтански – Вълка.

Не може да се прави сравнение с КТБ. Защото тук държавата стои на всички входове, а в КТБ имаше около 7-8 процента държавно участие. Но най-важното е да се спазва перфектното банкиране и да се разбере какви са мотивите на  директора, който е направил предложението- има тежка зависимост в случая.

Финансистът отбеляза още, че в този случай в банката  трябва да се поемат отговорности, съгласно банковото банкиране Те не могат да направят вътрешни золуми и да се покрие случая.

Тук става дума за зависима тенденция, от какво се е възползвал някой.

При 62 000 безработни за 25 дни , при тази дестабилизация и глад, самото припознаване на проблема ще придобие голям държавнически смисъл, а не да се гледа преза пръсти, отбеляза още Парамов и добави, че това, което сега се гледа в парамента и се решава като дестабилизационен базис на финансите, трябва да е като обица на ухото, защото резултатите ще бъдат много тежки като цяло за финансовата програма.

Цялото интервю с Кольо Парамов е в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28