Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Гавраил Панчев

На 2 април 2020 г. на 65 години си отиде публицистът, изследовател и общественик Гавраил Панчев. Автор, за когото знанието беше смисъл и живеене за другите. Той остави след себе си 9 книги и множество публикации в списания и вестници от 1992 г. насам.

Завършил „Българска филология“ в Пловдивски Университет „П. Хилендарски“ през 1982 г., през годините животът му е свързан с град Пловдив като през периода 1991- 1995 г. е заместник-кмет на община Родопи (ресори: образование, култура, здравеопазване, спорт), за периода 1997- 1999 г. е началник на отдел „Образование и култура“ към район ‚Южен‘, по-късно е експерт по бълг. език и литература към ИО на МОН/ Пловдив, както и за известно време ръководи фондацията „Европейски месец на културата“.

В най-мащабния си труд - тритомната биография на Алеко Константинов, върху която работи повече от 15 години, той изследва живота на писателя от съвсем нови за Алекознанието аспекти. Извън утвърденото разбиране за Алеко единствено като писател, Биографията от Гавраил Панчев осмисля живота му като адвокат, политик и общественик - алтернатива на Бай Ганю с принципните свои стремежи да бъде полезен на обществото. Третият том от Биографията е изцяло посветен на убийството на А. Константинов. Подобен подход към зловещия акт не е осъществяван в Алекознанието. Описани и коментирани са различни интерпретации: политическото убийство - единствената досега версия за покушението срещу Алеко, разбойническото убийство, синкретичното убийство. Специално и обстойно е описана, изследвана и коментирана е и правната страна на убийството.

Книгата възстановява дебата по теми, така важни не само за настоящето на България, тъй като решаването на въпроса коя идеология следваме, дали тази на Бай Ганю, или на Алеко Константинов, е определяща за бъдещето ни. Според оценката на проф. Светлозар Игов, Биографията на Алеко Константинов от Гавраил Панчев е не само най-пълното и най-обстойно изследване на темата, но и най-задълбочената биография на български автор въобще.

Последната издадена книга на Гавраил Панчев - сборникът статии „Отвъд реалността и утопията“ коментира политически, културологични, лингвистични, социологически и идеологически аспекти на съвременна България, влизайки в остра полемика с често доминиращи в своето институционализирано влияние гледни точки. Книгата изследва идеологии като комунизма, консерватизма, либерализма, национализма в контекста и специфичните техни културни проявления на българския социален живот.

Гавраил Панчев публикува през периода 1992-2020 г. над 50 статии в различни национални вестници и списания. Текстовете му, както и богатата му обществена дейност (ръководител на литературни клубове и фондация, заместник-кмет на община, участник в неправителствени организации и граждански инициативи и др.) носят неговите принципни и безкомпромисни позиции на един живот, изживян като ценностен бунт – против псевдонауката и конформизма, за личностната позиция и Другите.

Екипът на Радио Пловдив изказва съболезнования на семейството му!

Последното участие на Гавраил Панчев в предаване на Радио Пловдив, можете чуете тук:

 https://bnr.bg/plovdiv/post/100647863/v-sreshti-te-pisatelat-gavrail-panchev-za-aleko-i-bai-ganyo



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична следа,..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35