Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса. На Цветница няма да се раздава върба.  

На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби   за  тези, които имат крайна и истинска нужда от този досег с Бога, при спазване на препоръчаните предпазни средстав.  Тези решения, съобщени на брифинг от премиера Борисов и  Ловчански митрополит Гавриил като представител на Светия синод, коментира  историкът проф.Христо Матанов бивш директор на Дирекцията по вероизповедания към МС. 

Според проф.Матанов, решението на Светия синод да не се пътува с правителствения самолет за Благодатния огън до Йерусалим е правилно. След като има запазен от миналата година, това решение звучи добре. Той цитира и премиера Борисов „Сърце ни ми дава да затворя църквите“.

Проф.Матанов подчерта, че решението на Светия синод да не се раздава върба на Цветница е голям компромис от страна на църквата. Въпреки че няма научни доказателства доколко коронавируса може да се задържи върху върбовите клонки.

Историкът  каза още, че размишлява затова, че има  наложена забрана да се посещават паркове и планини, но църквите остават  отворени,  въпреки че в православни страни като Гърция и Русия са затворени, в католическа Италия също, но подчерта, че има вярващи, за които ако не могат да вземат  причастие и да  участват  в литургията, това за тях е равнозначно на житейска катастрофа. Защото причастието е плътта и кръвта Христова. Това, което ме успокоява е, че истински вярващите у нас са малко.

Проф. Матанов отбеляза, че в условията на борбата с коронавируса, отношението на католическата църква е по-рационално, а на православната е по-емоционално. Те държат на причастието и тайнствата и смятат, че те могат да предпазят от коронавируса.

След четири-пет, или шест години, пандемията ще бъде забравена и перипетиите около Великден и Цветница също, прогнозира проф. Матанов и даде за сравнение Първата световна война, за която човек  знае и помни всичко , за разлика от последвалия я т.н. испански грип,  взел повече жертви от войната, почти 24 милиона.  Тогава Църквата не е прекратила своите служби и дейност. Но и тогава не са знаели как да се преборят с болестта.

В 90 % съм сигурен, че коронавируса ще отмине скоро и няма да се помни.

Цялото интервю с проф. Христо Матанов е в звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35