Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Николай: България не се преклони пред Лукавия!

| обновено на 19.04.20 в 14:56


Негово високопреосвещенство  митрополит Николай оглави пасхалните богослужения за Възкресение Христово в Пловдив.   В  храма „Св.вмца Марина“ той  проведе Вечерня в първия ден на Пасха (Второ Възкресение). 

Възкресението на Исуса Христа е най-великото тържество на вярата, надеждата и любовта!  С вяра живеем и се движим и съществуваме, тази вяра ни дава надежда за спасение!  Синът Божи умря заради нашите грехове за да не униваме, но възкръсна, за да ни дарува вечен живот!  – заяви в словото си Пловдивският митрополит Николай.

Владиката  силно акцентува върху  днешната обстановка у нас и по света. 

Тази година посрещаме светлото Христово Възкресение в много необичайна ситуация! Дават ни се знаци. Вярващите хора, православният народ вижда знаците и разбира как те трябва да се тълкуват.  В дните, когато целият православен християнски свят се подготвяше да посрещне Христовото Възкресение,  Лукавият се нахвърли срещу църквата с невиждана ярост!  Използвайки някакъв вирус, чиято поява в крайна сметка вероятно е следствие от човешка немарливост.  

Митрополит Николай отправи остри думи срещу опитите за натиск върху Църквата заради извънредното положение. 

Той, Лукавият, поиска да се забрани на църквата да дава, а на хората – да приемат Светото причастие, тялото и кръвта Христови.  Да се спре отслужването на Светата Божествена литургия, или поне без присъствието на Божия народ! Зацелта – да се затворят храмовете.  И най-голямата гавра – църковната йерархия сама да поиска  затварянето на храмовете!  Но ние знаем, че с Възкресението си Исус Христос е победил Лукавия, и ще го побеждава до последно!  

Но този път Дяволът надмина себе си – той се опита да накара Църквата да се отрече от тайнствата, от Исус Христос, от Истината,  в която вярва и която проповядва!  С това трябваше да бъдем принудени да признаем, че земната смърт е окончателен край, че с нея приключва всичко и че следователно, няма Възкресение.  Лукавият поиска Църквата да ликвидира сама себе си.  Както се казва – „добър“  опит, но отново не успя! Защото победителят на смъртта, възкръсналият наш Спасител ни каза: „Ще съградя църквата си и портите Адови няма да и надделеят!“ - високо произнесе  владиката. 

Братя и сестри, земната смърт изобщо не е страшна! Тя е просто част от пътя, който всеки трябва да извърви, за да постигне живот вечен.  И Исус Христос го доказа.  Защото той, Спасителят е с нас през всички дни, до свършека на света.  

Пловдивският митрополит изтъкна като горд пример решението на Светия синод да не затваря храмовете и емоционално похвали българското правителство и лично премиера Бойко Борисов, че са проявили мъжество и не са се огънали под натска  на страха. 

Други църкви не издържаха. Сами се затвориха и спряха да преподават  Светото причастие. Единственото обяснение за това е – от страх. Българската православна църква не се отказа от тайнствата като отказа да затвори храмовете. 

Българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си, а направи точно обратното! Властта не издаде онази заповед, която мнозина очакваха и не затвори храмовете! - възкликна дядо  Николай. 

Бог вижда всичко това и ще запази България. Църквата и държавата показаха на българския народ, че трябва да сме единни, че не бива да се страхуваме и трябва да имаме вяра в Бога и в себе си.  Това ако имаме, всичко останало ще се нареди!  - завърши словото си митрополит Николай. 

Бог да ни благослови, Бог да пази България!

Честито Възкресение Христово!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27