Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7-ми и 12-ти клас в училище, останалите - дистанционно

Снимка: marica.bg

"Два са ключовите класове, които би следвало да завършат физически учебната година. Това са 7-ми клас - те завършват основна степен на средното образование, и 12-ти клас, които завършват средно образование. 

За да могат да бъдат поставени при еднакви условия, те би следвало да положат физически своите изпити на територия, която гарантира да не се допусне преписване, подсказване - изобщо да бъдат поставени всички ученици при равни условия." 

Това заяви пред Радио Пловдив Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в Пловдив в системата на образованието и директор на ОУ "Екзарх Антим Първи ".

Тя обаче подчерта, че в крайна сметка това е решение, което ще трябва да вземе Министерството на образованието и науката.

Според Василева, би могло да се помисли за максимално изтегляне във времето на Националното външно оценяване след 7-ми клас и на държавните зрелостни изпити за 12-ти клас.

"При всички случаи, каквото и да бъде решението, то няма да бъде на 100% удовлетворяващо всички заинтересовани страни", убедена е Катерина Василева.

Като председател на Съюза на работодателите в Пловдив тя обясни, че в Управителния съвет на съюза се обмислят различни варианти и се правят проучвания, така че при евентуална среща със социалните партньори в МОН да може да се изложи позицията на Съюза - едно професионално и компетентно мнение от страна на директори на училища и образователни институции.

Василева обаче отново подчерта, че в крайна сметка решението е изцяло в правомощията на министъра и на Министерството на образованието и науката.

Тревогите и рисковете - ситуацията е трудно предвидима

"Никой не може да даде гаранция какво би се случило!", категорична е Василева. Тя посочи, че със сигурност има нейни колеги учители, които са тревожат за собственото здраве и това на семействата си и то с основание. 

Затова много внимателно трябва да бъдат преценени рисковете - кой риск би могъл да бъде поет и кой - не.

Необходимо е учениците да бъдат поставени в равностойна среда - както при националното външно оценяване след 7-ми клас, така и при държавните зрелостни изпити.

За електронното дистанционно обучение

Обучението от разстояние в електронна среда - то се реализира много бързо. Директорите създадоха бързо и добра организация, а учителите много добре го реализират, отбеляза Василева. 

Тя смята, че би могло да се направи само в рамките на дните за провеждането на изпитите за Националното външно оценяване и зрелостните изпити.

За дистанционното завършване на учебната година

"Да, няма проблем учебната година да приключи при обучение от разстояние в електронна среда", заяви Василева, обобщавайки коментарите на своите колеги учители и директори. По думите й, почти 90% от училищата реализират ефективен и качествен образователен процес в електронна среда. Преди десетина дни е възобновено поставянето на оценки на учениците, така че няма проблем учителите да оформят текущите оценявания и да приключат и срочните оценки. 

"Така че, няма проблем за учениците извън 7-ми и 12-ти клас това нещо да се случи по този начин", категорична е директорката на ОУ "Екзарх Антим Първи" в Пловдив. 

За писането на отсъствия

Трудно е да се даде категоричен отговор - ще пишем или няма да пишем отсъствия, смята Катерина Василева. 

Според нея, времето на извънредното положение е време за учене на учениците, а отговорността е споделена между учителите и родителите. Василева подчерта обаче, че технологичната обезпеченост и дигиталните умения както на децата, така и на родителите са различни. 

"Добре би било децата да бъдат поощрявани да присъстват при синхронните уроци, защото това е времето, в което те чуват своя учител, взаимно се чуват."

Цялото интервю на Емил Костов с Катерина Василева е в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18
Боян Стефанов от Младежкия консервативен клуб

Корупционните скандали обезличават партиите

В политическото пространство у нас няма "мръсни" и "чисти" политици. Репликата е на политолога Боян Стефанов, член на Младежкия консервативен клуб. След като ЦИК започна регистрацията на партиите  и коалициите, които ще участват в изборите 2 в 1, той коментира, че корупционните скандали  не учудват никого.  "Може би за голяма част от..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

Близкият изток е на ръба на голяма регионална война

Експертът по международна сигурност от Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов коментира пред Радио Пловдив, че ударът на Иран срещу Израел е бил очакван, заради провокираната по- рано криза от Израел с атаката срещу иранската консулска служба в съседна Сирия.  "Това е равносилно на обявяване на война, т. е. Израел обяви война на Иран..

публикувано на 15.04.24 в 16:14