Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В страната няма нито един починал директно от Ковид-19

Този коментар, че" в страната няма нито един починал директно от коронавирус", направи доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница София.

Доц.Мангъров  поясни, че починалите досега 93 души, за които се съобщава, че са от коронавирус, не е така, защото всички те са били със сериозни  други заболявания.

"Може да са починали от тези заболявания и с коронавирус, но не и само от него. "Тези 93 починали, ако не бяха изследванията, нямаше и да ги усетим." А за тези 40-50 души, които с а в интензивни сектори, той отбеляза, че" това го има през цялата година, а с грипоподобни симптоми са от няколкостотин до хиляди."

Затова според доц.Мангъров, за времето на коронавируса", в страната нищо особено не се случи". Според него от обявяването на пандемията и досега, "не са положени усилия, за да се разбере точно какво се случи."

За разногласията си с НОЩ и ген.Мутафчийски, доц.Мантгъров обясни, че това се е случило, защото у нас са приложени модели от вън от хора, които не са запознати със ситуацията у нас, а съобщаването за опасност от хиляди заразени и починали, хладилници и др. нарече „неадекватно.  Разбира се ,беше за доброто на хората, но можеше да се изследва и след това да се взимат решения."

Доц Мангъров приветства разхлабването на мерките и падането на някои ограничения, но беше категоричен, че по-бързо трябва да се отворят училища, детски градини и университети, а предложението за киносалоните с маски и през столове за него е анекдотично.

Инфекционистът препоръча да се спазват законовите мерки, „колкото и да са безсмислени", като обясни, че това е, за да не бъдат глобени хората.

„Няма опасност от втора вълна на Ковид 19, това се говореше от началото, мисля, че и сега няма да се случи, но гласовете, които се изказват, са много силни.

Колкото по-бързо се върнем към нормален ритъм и начин на живот, толкова по-добре ще е за всички нас.

Интервюто с доц.Мангъров е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39