Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Led Zeppelin, втора част

За първи път „Лед Цепелин” се събират да свирят заедно в стаята над един лондонски музикален магазин. „Щом чух Джон Бонъм, разбрах, че от това ще излезе нещо велико. Ние тутакси започнахме да изглеждаме и да свирим като истинска група” – спомня си Джими Пейдж. Така че момчетата заминават на скандинавското турне като „Новите ярбърдс”, но скоро след края му се превръщат вече в „Лед Цепелин”. Има разни версии откъде идва името, но май наистина е плод на шеговита реплика, подхвърлена от колега музикант от „The Who” – в смисъл, че „Новите Ярбърдс” ще полетят като оловен цепелин, тоест, ще се разбият. Така или иначе, странният, направо оксиморонен смисъл на името „Лед Цепелин” допада на групата и тя го приема без колебание. Променят обаче начинът, по който се изписва на британски английски думата „оловен”, за да не го четат погрешно невежите американци. Защото пък невидимият пети член на групата, мениджърът Питър Грант, междувременно е сколасал да уреди първото им американско турне за януари 1969 и да сключи изумително изгоден договор за записи. Компанията „Атлантик Рекърдс”, която работи основно с блус, соул и джаз музиканти, в онзи момент започва да се интересува все повече също от британския прогресив рок. И Грант успява да ги накара, без дори да са виждали „Лед Цепелин”, да им платят аванс от 150 000 долара и да им предоставят страхотна свобода за това кога ще се провеждат турнетата, кога ще се издават албумите и какво ще бъде оформлението на обложката. С пари в джоба и заредени с вяра в успеха, Пейдж, Плант, Джоунс и Бонъм се качват на оловния цепелин, прелитат с него Атлантика и кацат отвъд за първото си американско турне. Те са само на крачка от завладяването на целия свят.


Албумът „Лед Цепелин” 2, който излиза през 1969, е записан пътьом в различни студия, в паузите между концертите в Обединеното кралство и Европа, но най-вече в САЩ. Професорът по музика Стив Уоксман определя втория албум като истинската стартова точка на хеви-метъла. Групата не се спира и за миг, програмата им е много активна, свирят навсякъде из Америка, включително в по-малки клубове и зали. Сякаш бесът на творчеството ги напира неудържимо, момчетата импровизират през цялото време на сцената, понякога шоуто продължава над 4 часа, просто не могат да се спрат. И го правят с жажда и страхотно удоволствие. Този техен творчески дух неизбежно прелива към публиката, тя ги обожава, следва ги навсякъде, предава си информацията за концертите им от уста на уста. Е, разбира се – и често прави нелегални записи, които бързо се разпространяват, а това вбесява всички в „Лед Цепелин”, особено мениджъра Грант и шефа на охраната Коул. Веднъж те се нахвърлят на някакъв човек в публиката, който държи микрофон на дълга стойка и очевидно прави запис. Пребиват го сериозно, но после се оказва, че това е служебно лице - човек от санитарните власти, който измерва нивото на шума в залата. Скандалът е огромен, а групата плаща много пари, за да го потуши.


Инцидентите и скандалите не са изключение по време на турнетата на „Лед Цепелин”, напротив, дори в претръпналия свят на рок музиката, те са прочути с невероятните си, често просто шантави, но понякога дори отвратителни изстъпления. Сякаш бесът на музиката, който ги поглъща изцяло на сцената, не ги напуска в края на концерта, а трябва да го изтръгнат от себе си по друг начин. В този техен безумен свят като доста безобидно се оценява забавлението на Джон Бонъм, който обича да кара могъщия си мотоциклет из коридорите на хотела, нает за групата. Или пълното опустошаване на хотелски стаи и дружното изхвърляне на телевизор през прозореца, с което се прочуват Пейдж и Плант. По време на едно турне в Япония пък, след концерта всички отиват да се забавляват в компанията на гейши. Гейшите са длъжни да пият с клиентите, но крехките японки не могат да устоят на темпото специално на тези бесни клиенти, така че падат наоколо мъртво пияни, а управителят спешно наема нови гейши от други заведения, за да поддържа темпото. Но и това е нищо. Има не просто слухове, а достоверни разкази за това как в един американски хотел групата, или поне части от нея, се забавляват да снимат порно с пияна рижа девойка, която прави секс с мъртва риба. Да не влизам в подробности, че са доста гадни, но такива са фактите. И такива са бесовете на рока. Мнозина сега казват, че май поне част от прочутите истории за оргиите на „Лед Цепелин” са силно преувеличени и може би наистина е така. Факт е обаче, че самолетът „Боинг”, техният Starship, който от началото на 70-те вече редовно наемат за турнетата, е оборудван както за здрава работа - вътре има дори малък орган, така и за здрави купони. И в тях, освен огромни количества алкохол, участват още две дяволски изчадия – наркотиците и жените. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35