Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 63% от пловдивчани приемат изследване ELISA

| обновено на 22.05.20 в 12:12

До момента общият брой на гражданите, заявили участие в представителното  изследване за Covid-19 по метода ELISA  е 373, което прави  63,2%, съобщава областният управител Дани Каназирева. Резултатът е по-висок от други европейски държави. В Австрия например процентът на далите съгласие и участвали в тестване за коронавирус е малко над 50%.

От 15 до 21 май в район Централен за участие в срезовото епидемиологично проучване за Covid-19 са потвърдили съгласие 64,5% , което прави 113 души от 76 домакинства. В район "Северен" са посетени 45 адреса, броят на хората дали съгласие за участие е 59, което отново прави близо 65%. В Западен от 44 посетени точки 61 души са заявили участие, в Южен 90 души ще се включат в проучването от 58 точки, като тук потвърдилите съгласие е над 70%. В "Тракия" до момента са обходени 43 адреса, 50 човека са заявили участие, което е 53,5%. Квартал Столипиново също ще бъде посетен, като се предвижда мобилен екип за вземане на кръв на място. Аналогична организация се предвижда и за "Шекер махала" на район "Северен". В 5-те района на терен са работили 9 екипа, съставени от здравни инспектори от РЗИ и доброволци – стажант-лекари.  

Каназирева допълни, че единствените проблеми идват от трудния достъп до жилищата, особено в големите комплекси и квартали, отсъствието на работещите през деня, но в тези случаи екипите правят повторно посещение във вечерните часове.

Проучването включва набиране на проби кръв от 1000 души, от които 800 от домакинства и 200 - от медици, работещи в рискови структури – спешни отделения и кабинети и отделения, в които се лекуват пациенти с Covid-19. Изследването ще е по метода ELISA за наличие на антитела, което ще покаже колко от пловдивчани вече са се срещнали с вируса. Хората, които са заявили съгласие за участие в проучването, трябва да попълнят анкетна карта и документ за информирано съгласие и да си запазят час за вземане на кръв в лабораторията на ДКЦ“Свети Георги“.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Антония Дрънгова и Николай Маврев  студенти от Медицинския университет в Пловдив, които участват като доброволци в изследването.
Още от категорията

Зрелостниците писаха по разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" от Елин Пелин

По тема номер 18 писаха интерпретативно съчинение или есе днес зрелостниците. Изпитният вариант беше генериран рано тази сутрин в МОН от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата за 41-ия въпрос. Учениците разсъждаваха върпу разказа на Елип Пелин "Чорба от греховете на отец Никодим" В Езикова гимназия „Иван..

публикувано на 01.06.20 в 12:13

Пловдив очаква 60 милиона за инфраструктурни проекти от ФЛАГ

С проекти на стойност 60 милиона лева кандидаства за финансиране Община Пловдив пред ФЛАГ. Това заяви кметът Здравко Димитров. Сред тях са Модър-Царевец, нов мост над река Марица, продължението на бул. „Северен“ и басейн „Младост“. „Важни са тези проекти за града. Има евтини пари сега в Европа. Сега е момента да си решим много инфраструктурни..

публикувано на 01.06.20 в 11:42

Гледат делото срещу бившия шеф на РУ - Асеновград Димчо Темелков

Пловдивският окръжен съд ще гледа делото срещу бившия началник на асеновградската полиция Димчо Темелков.  Той е обвинен в злоупотреби със служебно положение, прикриване на престъпления, превишаване на власт и съставяне на неверни документи.  Според прокуратурата Темелков наредил да бъдат освободени петима престъпници, приел почерпка..

обновено на 01.06.20 в 11:31

Започна изграждането на нова детска градина в Пловдив

Със символична първа копка започна изграждането на нова детска градина в Пловдив. Капацитетът й е за четири групи и се очаква да отвори врати в началото на следващата година. Кметът Здравко Димитров подчерта, че това ще е модерна детска градина – с басейн и с физкултурен салон. „Ние продължаваме да спазваме нашите ангажименти. Преди..

публикувано на 01.06.20 в 11:27
Зрелостници очакват да влязат за матура по БЕЛ в Търговската гимназия

Над 4300 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за 12 клас се провежда днес у нас. Началото бе от 9 часа.  За първи път зрелостниците се явяват в залите с маски и при спазване на мерките срещу коронавируса. 55 учебни сгради са подготвени за провеждане на зрелостните изпити в Пловдивска област, съобщи началникът на..

обновено на 01.06.20 в 10:30