Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лобистки интереси свалят ДДС от 20 на 9 процента

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Днес  в НС на второ четене влиза предложението за намаляване на ДДС от 20 на 9 процента за туризма и книгите. 

Според  икономиста проф. Боян Дуранакев, целта на това предложение   е неясна."Хотелиерите и ресторантьорите  не се нуждаят от това  намаление от 20 на  9 % , това нито ще увеличи същствено приходите на ресторантите, нито ще  напълни хотелите, да не говорим пет клиенти да се бият за  1 маса, това няма да се случи тази година“.

„Казано на икономически език, браншът не е фалирал, има пропуснати ползи, а не ликвидация“.

„А и в САЩ и в ЕС от 60 до 80 % от хората са заявили, че няма да се върнат към обичйаните си посещения в ресторанти и хотели.В хората е останал страхът от извънредното положение/обстановка.“

Проф.Дуранкев отбеляза и че дори да се намали ДДС за хотели и ресторанти, това няма да доведе до намаление на цените на клиентите.

Икономистът определи ситуацията като какафонична и неясна и допусна, че причината са лобистки интереси  и сивия сектор.

„Не е ясно и намалението за книгите, за кои книги, за булевардната и жълта литература да се намали, или за научна литература?“

Проф.Дуранкев смята, че има други браншове, които повече се нуждаят от подкрепа, и това е фармацията и някои от храните.

"В края на годината, ако продължаваме така, независимо от подкрепата на ЕС, има опасност от нарушаване на фискалната схема и продължаване на неравенствата богати/бедни."

Цялото интервю с проф. Боян Дуранкев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Жалбите скочиха рязко през последните месеци

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателката на правната комисия Анна Александрова във връзка с многобройните жалби, в които гражданите се оплакват от тормоза, който им оказват фирмите за събиране на вземания (колекторите) и фирмите за бързи кредити.  Доц. Ковачева подчертава, че..

публикувано на 05.06.20 в 14:15

Опасността от коронавируса не е преминала, с маски на закрито

Регистрираните нови случаи с коронавирус у нас са 34, според данните на  https://coronavirus.bg/bg/ Бавно и методично напредваме към новата нормалност, която наложи коронавирусната епидемия. За мащабите и резултатите на битката с Ковид-19 говорим с проф. д-р Марияна Стойчева  от Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на Медицински..

обновено на 05.06.20 в 11:13
Георги Киряков

Разцеплението в ГЕРБ е като това някога в СДС, и в БСП

Накъде след комиксите на Божков, неадекватността на КЕВР за цените на горивата, за НОЩ и оставаща активност, за властта и реакциите в криза, разговор с политолога  Георги Киряков .  Той отбеляза, че особено важна за част от българските потребители е темата за цената на парното, защото тя е поставена в контекста на намаляване на цените на газа и..

публикувано на 05.06.20 в 08:54

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09
Пенка Георгиева

Очаква се бум на хроничните заболявания след карантината

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? „Хората се страхуваха да отидат на прегледи и това влоши..

публикувано на 04.06.20 в 15:40