Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ако постиженията са ярки, журито трябва да е единодушно

Емил Миразчиев
Снимка: Ирина Недева

Тази година, поради извънредната ситуация, церемонията за връчване на наградите „Пловдив“ за ярки постижения и принос в областта на изкуството и културата,  която обичайно се провеждаше на 22 май, ще се състои на 1 септември. Известни са номинираните в отделните категории, очаква се до 24 май да се обявят носителите на приза.

Преди обявяването на номинациите в отделните категории, журитата за тях  селектират  предложенията , които могат да бъдат внесени от различни институции и отделни личности.

Оказа се, че в категорията за изобразително изкуство, има една номинация, за изложба на Ангел Герджиков. Изборът е  от предложените общо четири номинации, две от които за едно и също постижение. 

Това предизвика критични коментари в социалните мрежи, с акцент върху пренебрегването на изложба на Кольо Карамфилов/ светла му памет/ и обвинения в некомпетентност на комисията.

В интервю за Радио Пловдив художникът Емил Миразчиев, който е и куратор, и член на комисията за наградите "Пловдив" в раздел Изобразително изкуство обясни, че другите две предложения са били за кураторство, а не за авторски изложби.  А предложението, свързано с Кольо Карамфилов, не е било за него като художник, а за кураторството на негова изложба /in memoriam/   на Галина Лардева и Радост Коцева. Другото предложение е било за галерия „Сариев“.

Миразчиев припомни, че на обсъждането за промени в статута за награда Пловдив е имало предложение тя да се дава и за проекти/кураторство, но е било единодушно отвхърлено. 

"Защо сега се повдига пак  този въпрос?

Имаме толкова много художници, защо се предлагат проекти? 

Седмицата на съвременното изкуство, на която съм куратор толкова много години, никога не съм си позволил да я предложа, въпреки че миналата година имаше световни имена. 

И защо през всичките тези години, докато беше жив, никой не предложи Кольо Карамфилом за наградата "Пловдив " ? Сега, когато го няма, всеки взе да се кичи... Това ми е странно...

Един от големите проблеми на наградите "Пловдив" наистина са журитата. Когато едни награди са авторитетни, журито трябва да е авторитетно и наградите, навсякъде пише- "престижните награди" , да си излъчват от престижно жури. И гласуването да не е 50+1, да е две трети, или  с аргументирано съгласие, или становище на всички членове на журито. Щом е ярко постижение, трябва единодушно да е споделено от всички, а не да е буря в чаша вода".

Цялото интервю с Емил Миразчиев е в звуковия файл. 


Още от категорията

"Изкуствата на Тибет" гостува в Исторически музей-Карлово

Изложбата „Изкуствата на Тибет” се организира съвместно от Община Карлово и Историческия музей. Тя е собственост на Исторически музей -Димитровград и е експонирана на втория етаж на музея в Карлово. В продължение на няколко месеца жителите и гостите на града ще могат да се насладят на екзотичните предмети и да се докоснат до религията,..

публикувано на 05.06.20 в 11:26

В "Срещите" за теориите на конспирацията

Тази събота в „Срещите” разговор за конспирологията, иначе казано за вкуса ни към теориите на конспирацията. Не само в българската история, ще отворим дума с историка Димитър Стоянович, геопплитика Валентин Вацев и интересния изследовател на мюсюлманския свят проф. Цветан Теофанов. Защо теориите на конспирациите винаги са обилно напоени с апокалептични..

публикувано на 05.06.20 в 10:30

„Алтер его” – с усмивка за сериозното

Четирима специални гости очакваме в „Алтер его“ тази събота: Васил Сотиров, Георги Мишев, Борислав Ганчев и Жоро Пеев!  Всеки от тях има повод да почерпи: Васил Сотиров е рожденик на патерица, Георги Мишев има нова книга в ИК „Хермес“ - „Мир на кумирите ни“ (мемоари), Борислав Ганчев пък е издал две - „Управата на птичата държава“ (басни) и..

публикувано на 05.06.20 в 10:24

НЧ "Проглед"- Пловдив с концерт за ремонта на сградата им

Едно читалище има нужда от помощ в Пловдив, можем да възродим заедно Народно читалище "Проглед" . Съвместно  с колегите и приятелите им от НЧ "Иван Вазов"  те ор ганизират благотворителен концерт тази неделя, 7 юни   от 12 часа в Културен център "Тракарт". По този начин се н абират средства за ремонт на сградата им, която има най-спешна нужда от..

публикувано на 05.06.20 в 08:53
Мирослава Кацарова

Мирослава Кацарова отново пее пред публика

Като изпитание, но и като възможност за хармонизиране и ренесанс в личните отношения с най-близките, определи периода на коронавируса джазпевицата Мирослава Кацарова, която след пандемията, утре за първи път ще пее пред публика в Стария град в Двора на Контрабас. " Внезапно всичко се обърка, хората бяха много изненадани", казва Мира, "и аз имах моите..

обновено на 04.06.20 в 13:52