Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виктор Бойчев е първият носител на „Награда Пловдив“ за цялостен принос

Александър Секулов с награда "Пловдив" за литература, "Одисей" - събитие на годината

В навечерието на  24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха обявени имената на удостоените с „Награда Пловдив“ за постижения в областта на културата през изминалата 2019 г. Виктор Бойчев  е първият носител на отличието  за цялостен принос. Церемонията по награждаването ще се състои на Римския стадион на 1 септември.

Виктор Бойчев е отличен за „издигане на нивото на Държавен куклен театър - Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език. За достойно продължаване на традициите и високо успешен мениджмънт на цялостния процес на функциониране на театъра. За създаване на благодатна творческа среда и обстановка, привлекателна за работата на режисьори и артисти, водещи имена в съвременния театър. За привличане на вниманието на международни институции към постиженията на пловдивския куклен театър и обмен на съдържание с водещи световни театри и фестивали. За живо и последователно участие във всички важни и определящи облика на Пловдив творчески и обществени процеси и събития. За почтено и безкористно отстояване на професионалните и етични стандарти . За цялостното присъствие на ДКТ в живота на Пловдив и страната през последните две десетилетия.“

В останалите категории носителите на престижното отличие, което по традиция Община Пловдив връчва в навечерието на 24 май, са:

В раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ - Александър Секулов - за пиесата „Одисей“

Раздел „Художествен превод“ - Манол Пейков за „Превод от английски език на поетичната книга на Лорънс  Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“

Раздел „Журналистика в сферата на културата“ - Теодор Петков Караколев  за „Десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019г.

Раздел „Архитектура и естетизация на градската среда“ - Колектив: арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов за „Преустройство на част от бившия Детмаг „Снежанка” в Художествена галерия „Капана”

Раздел „Музика“ - Проф. акад. Милчо Василев  за „Два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев“.

Раздел „Театър“ - Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“ – Пловдив - за „ОДИСЕЙ“- сценичен проект, част от програмата „Европейска столица на културата-2019“

Раздел „Изобразително изкуство“ - Ангел  Герджиков - за изложба живопис „Забравени следобеди“ в галерия „Възраждане“.

Раздел „Аудио визуални изкуства и фотография“ - Соня Тодорова Станкова  - за Проект Фотография „Лицата на Пловдив“, представен по време на Пловдив 2019.

Раздел „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“ - Доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори - за „Работата на обект „Епископска Базилика на Филипопол"

Раздел „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ - Държавен куклен театър – Пловдив - за „Театралния спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“

Раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ - Държавна  опера Пловдив – за „Огънят/Празникът – гала откриване на фестивала Opera Open 2019“

Тази година за първи път наградата е 2000 лева, а за новата „Специална награда за цялостен принос" – 10 000 лева.

Наградените ще получат отличията си на тържествена церемония на Римския стадион на 1 септември, обяви кметът на Пловдив Здравко Димитров в специално видеообръщение.

Още от категорията

"Черната кутия" се отваря в Пловдив за 14-и път

Пловдив отново ще е домакин на Международен Фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия "2020. 14-тото издание на фестивала започва на 8 юни, понеделник и ще объде открито с  представлението "Три - спектакъл за търсенето"  в Камерна зала на Драматичния театър.  От 2007 година в програмата на фестивала  се представят новаторски театрални..

публикувано на 02.06.20 в 16:20

Младите хора ме вдъхновяват да правя документални филми

Човекът днес е това благодарение на Просвещението и на хилядите хора, които са дали живота си за своите убеждения. Това посочва режисьорът-астролог Стилиян Иванов. С него говорим за паметта и цената, която българите плащаме за забравата. Стилиян Иванов смята, че днес не живеем в свободно общество, това го доказва и ежедневието ни, всеки от нас се..

публикувано на 02.06.20 в 14:56

Продължавам работата по проекта "Лицата на Пловдив"

В зона „Култура“ гостува Соня Станкова, носител на „Награда Пловдив“ 2019 в категория „Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство. Признанието е за Проекта „Лицата на Пловдив“, представен по време на програмата „Европейска столица на културата Пловдив 2019“. Соня Станкова каза, че продължава проекта, който ще включва около..

публикувано на 02.06.20 в 14:08

Първата изложба на ученици след карантината открива НХГ

Изложба „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11 в клас, специалност „Рекламна графика” ще бъде открита официално днес от 16 часа в „Къща „Верен Стамболян“ (Постоянна експозиция на Димитър Киров), ул. „Кирил Нектариев“ №15, Пловдив.  Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното..

публикувано на 01.06.20 в 10:02

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22