Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намаленото ДДС е адекватна мярка, макар и временна

Снимка: Bloomberg

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9 процента за ресторанти, хотели и книги.  Мотивът за временната мярка, предложена е ГЕРБ и "Обединени патриоти" е свързан с преодоляването на  последиците от кризата с коронавируса. Всички останали предложения бяха отхвърлени.

"Такава мярка трябваше да се предприеме дори по-рано, от самото начало на кризата и карантината. Тя е адекватна и ще е по-ефективна от мярката 60 на 40, която е доста противоречива в бизнес средите", коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Намаляването на ДДС-то, макар и временно - от 1 юли до края на следващата година, ще има икономически ефект за спасяването на предприятия, застрашени от фалит заради дългото затваряне и очакваните занижени приходи от закъснелия туристически сезон, отбеляза Вулджев. По думите му цената на тази антикризисна мярка може да се изплати и това ще струва около 150 и 200 милиона лева, но е много по-добре, отколкото фалирането на предприятията. 

Свалянето на ставката в един сектор, не означава, че трябва да се вдигне в друг, тъй като има как да се компенсира, каза още Вулджев и определи позициите на финансовия министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова като лишени от логика и с много плитки аргументи  на фона на сериозни публични харчове, например средствата за изграждането на държавна бензиностанция. Икономическият анализатор отбеляза, че същите мерки се предприемат и в Гърция. 

"Мярката е в подкрепа на бизнеса, а  не за потребителите. В период на криза е много трудно да се предвижда как точно ще се развиват цените, а спадът в цените за потребителите в заведенията зависи от това колко сериозна е конкуренцията", каза още Вулджев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл. 

Още от категорията

Коронакризата ни даде възможност за е-образованието

Виртуална панорама на професионалното образование организира Регионалното управление на образованието. Целта на онлайн изложението е кариерно ориентиране на кандидат-гимназистите. За първи път седмокласниците и техните родители ще могат да се ориентират в избора си на професионално образование – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.06.20 в 15:37

Жалбите скочиха рязко през последните месеци

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателката на правната комисия Анна Александрова във връзка с многобройните жалби, в които гражданите се оплакват от тормоза, който им оказват фирмите за събиране на вземания (колекторите) и фирмите за бързи кредити.  Доц. Ковачева подчертава, че..

публикувано на 05.06.20 в 14:15

Опасността от коронавируса не е преминала, с маски на закрито

Регистрираните нови случаи с коронавирус у нас са 34, според данните на  https://coronavirus.bg/bg/ Бавно и методично напредваме към новата нормалност, която наложи коронавирусната епидемия. За мащабите и резултатите на битката с Ковид-19 говорим с проф. д-р Марияна Стойчева  от Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на Медицински..

обновено на 05.06.20 в 11:13
Георги Киряков

Разцеплението в ГЕРБ е като това някога в СДС, и в БСП

Накъде след комиксите на Божков, неадекватността на КЕВР за цените на горивата, за НОЩ и оставаща активност, за властта и реакциите в криза, разговор с политолога  Георги Киряков .  Той отбеляза, че особено важна за част от българските потребители е темата за цената на парното, защото тя е поставена в контекста на намаляване на цените на газа и..

публикувано на 05.06.20 в 08:54

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09