Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Носителят на Награда "Пловдив" за цялостен принос Виктор Бойчев:

Управлявал съм Кукления театър като атомна централа

Пловдив е един прекрасен град, който аз обичам

4
Виктор Бойчев в една от церемонните за Награда Пловдив

“Управлявал съм театъра така, както се управлява атомна централа явно – като нещо много важно за националната сигурност, националната безопасност и националната енергия”. Това каза в интервю за Радио Пловдив дългогодишният директор на “куклите” Виктор Бойчев, който стана първия носител на специалната награда "Пловдив" за цялостен принос.

За наградата

Почти 21 години начело на Държавен кулен театър Пловдив (ДКТ), той не скри, че не е очаквал да бъде отличен с престижния приз. За него бяха номинирани още поетът и белетрист Йордан Велчев и директора на Регионалния Природонаучен музей гл.ас.д-р Огнян Тодоров.

“Това е много голяма чест! И в интерес на истината аз не очаквах. Аз смятах, че Йордан Велчев ще е фаворитът на тази награда. Не мислех, че така ще е оценено моето присъствие в този град” - сподели Бойчев. 

Творецът припомни, че е потомствен пловдивчанин, и допусна, че духът на баща му сега се радва и ликува за това, че синът му е оценен.

“Във всички тези години винаги съм мислел и съм работел само за това културният институт Куклен театър Пловдив да бъде сред най-добрите не само в Пловдив, в държавата, а и в света. И явно съм направил нещо” - каза той.

За Пловдив

Носителят на специалния приз определи Пловдив като град, който изчаква и проверява дълго време усилията на един творец, но когато разбере, че са искрени и положителни, дава сериозно рамо:

“Пловдив е един прекрасен град, който аз обичам. Без значение от партията и от екипа, всеки от хората, застанали начело на кметския пост или в залата като общински съветници, са покдрепяли този театър и са ми давали възможност да работя”.

За фестивалите и постановките

Виктор Бойчев сподели, че не може да забрави първия фестивал, който е направил през 1999 година като директор – “Двама са малко, трима са много”. Той припомни, че тогава Министерството на културата е отказало финансиране и подкрепата е дошла от Общината със заместник кмет по култура огава Анастас Бадев. Тази година, заради обстановката и несигурността каква ще е тя през есента, фестивалът няма да е в пълния си формат, а ще се прави “театер” – спектакли на открито, обяви още Бойчев.

Той коментира и постановката “Принцът на морето и принцът на земята” на Кукления театър, която тази година печели Награда Пловдив в раздела “Изкуство за деца” с думите: “Участвам като водещ на спектакъла и е едно изключително преживяване за всички, които са работили по него. Добавя една любопитна черта, щрихира възможността, която театърът е постигнал в годините да работи и за деца, и за възрастни”

За сбогуването с Държавен Куклен театър и Пловдив

Тази година Виктор Бойчев се разделя с ДКТ Пловдив и вероятно ще се раздели и с Пловдив. Като си припомня, че е дошъл в града през август 1998-ма и е остсъствал само една година, той споделя, че за цялото това време е намерил едно изключително добро съчетание от място, в което могат да бъдат оценени творческите усилия и творците:

“Тук заварих една изключително сериозна традиция, която се опитах да не разваля и да помогна тя да се развие с нови и млади хора. Това се случи, повярвахме си всички и затова театаърът успя да премине на следващ етап от своето развитие”.

Виктор Бойчев пожела на екипа и новия директор да преведат театъра и на следващия етап, който му предстои. А от Пловдив каза, че ще отнесе със себе си положителното отношение на всички нива от всички за Кукления театър. "Това ми е давало сили да смятам, че се занимавам с нещо, което е специално". 

Цялото интервю с Виктор Бойчев може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

"Изкуствата на Тибет" гостува в Исторически музей-Карлово

Изложбата „Изкуствата на Тибет” се организира съвместно от Община Карлово и Историческия музей. Тя е собственост на Исторически музей -Димитровград и е експонирана на втория етаж на музея в Карлово. В продължение на няколко месеца жителите и гостите на града ще могат да се насладят на екзотичните предмети и да се докоснат до религията,..

публикувано на 05.06.20 в 11:26

В "Срещите" за теориите на конспирацията

Тази събота в „Срещите” разговор за конспирологията, иначе казано за вкуса ни към теориите на конспирацията. Не само в българската история, ще отворим дума с историка Димитър Стоянович, геопплитика Валентин Вацев и интересния изследовател на мюсюлманския свят проф. Цветан Теофанов. Защо теориите на конспирациите винаги са обилно напоени с апокалептични..

публикувано на 05.06.20 в 10:30

„Алтер его” – с усмивка за сериозното

Четирима специални гости очакваме в „Алтер его“ тази събота: Васил Сотиров, Георги Мишев, Борислав Ганчев и Жоро Пеев!  Всеки от тях има повод да почерпи: Васил Сотиров е рожденик на патерица, Георги Мишев има нова книга в ИК „Хермес“ - „Мир на кумирите ни“ (мемоари), Борислав Ганчев пък е издал две - „Управата на птичата държава“ (басни) и..

публикувано на 05.06.20 в 10:24

НЧ "Проглед"- Пловдив с концерт за ремонта на сградата им

Едно читалище има нужда от помощ в Пловдив, можем да възродим заедно Народно читалище "Проглед" . Съвместно  с колегите и приятелите им от НЧ "Иван Вазов"  те ор ганизират благотворителен концерт тази неделя, 7 юни   от 12 часа в Културен център "Тракарт". По този начин се н абират средства за ремонт на сградата им, която има най-спешна нужда от..

публикувано на 05.06.20 в 08:53
Мирослава Кацарова

Мирослава Кацарова отново пее пред публика

Като изпитание, но и като възможност за хармонизиране и ренесанс в личните отношения с най-близките, определи периода на коронавируса джазпевицата Мирослава Кацарова, която след пандемията, утре за първи път ще пее пред публика в Стария град в Двора на Контрабас. " Внезапно всичко се обърка, хората бяха много изненадани", казва Мира, "и аз имах моите..

обновено на 04.06.20 в 13:52