Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носителят на Награда "Пловдив" за цялостен принос Виктор Бойчев:

Управлявал съм Кукления театър като атомна централа

Пловдив е един прекрасен град, който аз обичам

4
Виктор Бойчев в една от церемонните за Награда Пловдив

“Управлявал съм театъра така, както се управлява атомна централа явно – като нещо много важно за националната сигурност, националната безопасност и националната енергия”. Това каза в интервю за Радио Пловдив дългогодишният директор на “куклите” Виктор Бойчев, който стана първия носител на специалната награда "Пловдив" за цялостен принос.

За наградата

Почти 21 години начело на Държавен кулен театър Пловдив (ДКТ), той не скри, че не е очаквал да бъде отличен с престижния приз. За него бяха номинирани още поетът и белетрист Йордан Велчев и директора на Регионалния Природонаучен музей гл.ас.д-р Огнян Тодоров.

“Това е много голяма чест! И в интерес на истината аз не очаквах. Аз смятах, че Йордан Велчев ще е фаворитът на тази награда. Не мислех, че така ще е оценено моето присъствие в този град” - сподели Бойчев. 

Творецът припомни, че е потомствен пловдивчанин, и допусна, че духът на баща му сега се радва и ликува за това, че синът му е оценен.

“Във всички тези години винаги съм мислел и съм работел само за това културният институт Куклен театър Пловдив да бъде сред най-добрите не само в Пловдив, в държавата, а и в света. И явно съм направил нещо” - каза той.

За Пловдив

Носителят на специалния приз определи Пловдив като град, който изчаква и проверява дълго време усилията на един творец, но когато разбере, че са искрени и положителни, дава сериозно рамо:

“Пловдив е един прекрасен град, който аз обичам. Без значение от партията и от екипа, всеки от хората, застанали начело на кметския пост или в залата като общински съветници, са покдрепяли този театър и са ми давали възможност да работя”.

За фестивалите и постановките

Виктор Бойчев сподели, че не може да забрави първия фестивал, който е направил през 1999 година като директор – “Двама са малко, трима са много”. Той припомни, че тогава Министерството на културата е отказало финансиране и подкрепата е дошла от Общината със заместник кмет по култура огава Анастас Бадев. Тази година, заради обстановката и несигурността каква ще е тя през есента, фестивалът няма да е в пълния си формат, а ще се прави “театер” – спектакли на открито, обяви още Бойчев.

Той коментира и постановката “Принцът на морето и принцът на земята” на Кукления театър, която тази година печели Награда Пловдив в раздела “Изкуство за деца” с думите: “Участвам като водещ на спектакъла и е едно изключително преживяване за всички, които са работили по него. Добавя една любопитна черта, щрихира възможността, която театърът е постигнал в годините да работи и за деца, и за възрастни”

За сбогуването с Държавен Куклен театър и Пловдив

Тази година Виктор Бойчев се разделя с ДКТ Пловдив и вероятно ще се раздели и с Пловдив. Като си припомня, че е дошъл в града през август 1998-ма и е остсъствал само една година, той споделя, че за цялото това време е намерил едно изключително добро съчетание от място, в което могат да бъдат оценени творческите усилия и творците:

“Тук заварих една изключително сериозна традиция, която се опитах да не разваля и да помогна тя да се развие с нови и млади хора. Това се случи, повярвахме си всички и затова театаърът успя да премине на следващ етап от своето развитие”.

Виктор Бойчев пожела на екипа и новия директор да преведат театъра и на следващия етап, който му предстои. А от Пловдив каза, че ще отнесе със себе си положителното отношение на всички нива от всички за Кукления театър. "Това ми е давало сили да смятам, че се занимавам с нещо, което е специално". 

Цялото интервю с Виктор Бойчев може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19