Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трябва пълно преструктуриране на държавата

Служителите на НСО и поръчковите престъпления и убийства – какви са фактите, доказуеми ли са, как са обвързани с висши държавни личности? Коментарът  е на Юлий Георгиев, контраразузнавач, бивш директор на Национална служба сигурност в периода 1995-97 г.

„Има замесен служител в схема „за мокри поръчки“, но не бих говорил за цялата служба. Някои хора биха го определили като неприятен инцидент, но според мен е очаквано събитие в резултат на натрупани негативи в системата за сигурност“,  заяви Юлий Георгиев.

Той подчерта, че не познава кухнята в НСО, но в обществото отдавна се говори,  че служители на полицията и службите поемат ангажименти към хора от криминалния контингент и групировките.

По думите му, най-важното сега е да се разсъждава върху причините, довели до подобни ситуации. Като пример той посочи актуалния случай с пловдивския лихвар, дългогодишно покровителствен от институциите, но по който едва сега  бе взето някакво отношение.

„Трябва да се търсят по-дълбоките причини за това. Фактът, който имаме, е дългогодишното принизяване на ролята човешкия фактор  в институциите и администрацията. Това се изразява в липсата на контрол, в занижени изисквания при назначаване на служители“, заяви Георгиев. Той бе категоричен, че човек трябва да има вътрешна нагласа да извършва злоупотреби и престъпления. Тази нагласа обаче  не е била доловена  и проучена при назначаването му.

Георгиев допусна, че назначаването му на отговорната позиция „подполковник“, без да има необходимия стаж и професионален опит, е в резултат на политическо вмешателство.

„Склонен съм да приема в конкретния случай, че причината за това състояние на нашите институции, е  засилване на сенчестото влияние на най-различни тайни, общества, корпоративни и криминални групи, които се сдружават по интереси със служители  от службите за сигурност и охрана на обществения ред. Това води до криминализиране, мафиотизиране на атмосферата на отношенията между служителите.“

Когато  има политическа намеса и сенчести влияния, нещата стават катастрофални. Обществото ни е подложено на политически вирусни атаки от десетилетия и  институциите нямат сили сами да се справят с този проблем.

Изводът, който може да се направи, важи и за съдебната система, и за парламентарната дейност и за управлението на държавата – боледува обществото, управлението не е на нужното ниво.

Георгиев бе категоричен, че единствен изход от ситуацията, е  пълното  преструктуриране на  държавата и на политическата система.

Той призова за  бърз преглед на цялата система и решение на скандалния казус с подполковника от НСО Борис Иванов, който руши имиджа на службите.

„Ако зависи от мен, веднага бих уволнил всички членове на масонски ложи, независимо от тяхното обществено  служебно положение“,  заяви още контра разузнавачът  и бивш директор на НСС Юлий Георгиев.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Можеше да се комуникира с престилка, а не - с униформа

„Очаквах премиерът да не пропусне възможността да ни благодари, защото представям 15 членове на Медицинския експертен съвет и над 60 консултанти  и наши сътрудници от цяла България. Ние се появихме във важен момент за цялата държава  и работихме безкористно.“ Това заяви председателят на Националния медицински щаб и професор по белодробни..

обновено на 05.06.20 в 16:43

Коронакризата ни даде възможност за е-образованието

Виртуална панорама на професионалното образование организира Регионалното управление на образованието. Целта на онлайн изложението е кариерно ориентиране на кандидат-гимназистите. За първи път седмокласниците и техните родители ще могат да се ориентират в избора си на професионално образование – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.06.20 в 15:37

Жалбите скочиха рязко през последните месеци

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателката на правната комисия Анна Александрова във връзка с многобройните жалби, в които гражданите се оплакват от тормоза, който им оказват фирмите за събиране на вземания (колекторите) и фирмите за бързи кредити.  Доц. Ковачева подчертава, че..

публикувано на 05.06.20 в 14:15

Опасността от коронавируса не е преминала, с маски на закрито

Регистрираните нови случаи с коронавирус у нас са 34, според данните на  https://coronavirus.bg/bg/ Бавно и методично напредваме към новата нормалност, която наложи коронавирусната епидемия. За мащабите и резултатите на битката с Ковид-19 говорим с проф. д-р Марияна Стойчева  от Катедрата по инфекциозни болести и паразитология на Медицински..

обновено на 05.06.20 в 11:13
Георги Киряков

Разцеплението в ГЕРБ е като това някога в СДС, и в БСП

Накъде след комиксите на Божков, неадекватността на КЕВР за цените на горивата, за НОЩ и оставаща активност, за властта и реакциите в криза, разговор с политолога  Георги Киряков .  Той отбеляза, че особено важна за част от българските потребители е темата за цената на парното, защото тя е поставена в контекста на намаляване на цените на газа и..

публикувано на 05.06.20 в 08:54