Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за замърсени реки от розоварни в Старосел и Зелениково

| обновено на 23.05.20 в 17:18
Експертите са установили, че водите на реките са черни
Снимка: Кремена Данева - кор. на БНР

Сигнали за замърсени реки от две розоварни - в Старосел и Зелениково - провериха вчера екипи на Басейнова дирекция Източно Беломорски район и РИОСВ Пловдив. Днес проверките в Старосел продължават, съобщи за радио Пловдив пресцентърът на екоинспекцията. 

По тяхна информация в село Старосел отпадъчните води на Розоварната са замърсили река Кошовица, която се влиза в река Пясъчник, а тя от своя страна се влиза в едноименния язовир. Сигналът е бил за черна вода, в която плува мъртва риба. Оказва се, че розоварната е подала документи за заустване, но все още няма издадено разрешение. Собствениците са обяснили пред инспекторите, че правят 72 часови тестове на производството. 

Непречистени отпадъчни води са изтекли и от Розоварната в село Зелениково, там е замърсена река Рахманийска, допълват от РИОСВ. 

Екоинспекторите са взели проби от двете реки и се очакват резултатите. И двете розоварни са с предписания. В Старосел - да се преустанови заустването до издаване на разрешително, а в Зелениково - да бъде преустановено заустването на непречиствани отпадъчни води в реката. 

РИОСВ ще направят проверка спазва ли се предисанието.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02