Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските градини в Пловдив вече работят

| обновено на 26.05.20 в 14:12
Снимка: Община Пловдив

Детските градини, яслите и млечните кухни в Пловдив отвориха от днес.Работят всички детски градини с изключение на две в район "Централен", където се извършва планов ремонт и една в район „Източен“, където има авария.

Около 3900 деца се очакват в детските градини на Пловдив днес. Това са около 35% от общо 10 000, които ходят в детските заведения – съобщи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов

В края на деня от община Пловдив предоставиха справка, според която в детските градини днес са се върнали 3 000 деца, при подадени 3 800 заявки от родители. Върнали са се и близо 30% от децата, които посещават ясли.   

Очаква се следващата седмица броят им да се увеличи до 50%.

За приема на децата в детските заведения няма да се изисква медицинска бележка. На входа ще се мери температурата и  ще се прави преглед на всяко дете за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките, кото се задължават и да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.  За педагогическия персонал са осигурени лични предпазни средства.

Минути преди осем часа пристигнаха първите деца в Детска градина „Малкият принц“. Посрещна ги самата директорка Анелия Божанова, а медицински сестри на трите входа стриктно измерваха температурата на пристигащите деца.

Родителите обясниха, че не се притесняват да доведат децата си на градина, тъй като са сигурни, че са предприети всички противоепидемични мерки, които са спуснати от здравното министерство. Повечето от тях смятат, че децата им ще се чувстват по-добре в детските заведения, тъй като са сред връстници.

Директорката Анелия Божанова заяви, че подготовката за отваряне на детската градина е започнала отдавна.

"Нямахме никакви проблеми с това да дезинфекцираме всички помещения, да осигурим препарати и лични предпазни средства. Основна грижа са ни децата, а това, че те се завръщат днес в детските градини, нас ни кара да се чувстваме по-щастливи и по-спокойни", коментира Анелия Божанова.

Четирикратно ще бъдат дезинфекцирани помещенията в градините, а в санитарните помещения това ще се прави на всеки два часа. Осигурява се и редовно проветряване на занималните. Обучението при възможност ще бъде изнесено на открито. Премахнати са играчките, а също и килимите в детските заведения.

"Дадена е препоръка на всички учители, ако децата не искат да спят – да не спят. Което е една крачка напред към предучилищното образование", обясни Стефан Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35