Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват схема за внос на боклук от Италия, проверяват и в РИОСВ Пловдив

Арестувани са заместник- екоминистърът Красимир Живков и още петима

| обновено на 28.05.20 в 17:16

Служители на ДАНС и прокуратурата влязоха в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. Пред ведомството пристигна и жандармерия, но Областният директор на полицията старши комисар Йордан Рогачев заяви, че те не участват  в акцията, тъй като тя се ръководи от прокуратурата.  

Проверката в Пловдив е част от мащабната акция на Специализираната прокуратура в няколко областни града в страната. Тя започна от сградата на Министерството на околната среда и водите в столицата, София, където се води разследване срещу зам.-министъра Красимир Живков, съобщи  говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

То е срещу организирана престъпна група за внос и съхранение на отпадъци от Италия. 

В хода на операцията за разговор бе повикан и бившият директор на пловдивската екоинспекция  Стефан Шилев. Той лаконично заяви, че е бил питан за подробности около една определена фирма, но не даде повече подробности.  

Засега няма данни за задържани в Пловдив, но в рамките на акцията са арестувани шестима души, сред които е и заместник- екоминистърът  Красимир Живков, каза говорителят на главния прокурор.

По думите и, са събрани доказателства, че  заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на дружества, въпреки че те не са отговаряли на необходимите изиксвания. Служителите, които са отказвали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството. 

"Всяко дружество, генериращо опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка. За да изнесе опасния отпадък извън България, дружеството трябва да получи нотификация от МОСВ. Заместник- министърът на МОСВ е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, койнтролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България", допълни говорителят на главния прокурор. 

По данните до момента, от тази схема се е възпозлвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрикав Монтана за преработка на акумулатори. 

"От тази преработка се получава опасен отпадък. Той е бил изнасян в Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга, обаче, се заплащала висока цена, която се оскъпявала допълнително от транспортните разходи. С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност като по този начин се спестявала голяма част от разходите му, генерирала се огромна печалба и се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери", обясни говорителят на главния прокурор.

Повече резултати от дийствията на спецпрокуратурата, конкретно за Пловдив, ще станат известни в петък. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02