Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати. 

"Ако това стане факт, ще е чудесно! Какво по-добро от това? Това е ярка демонстрация на европейската солидарност.  Богатите страни ще платят масрафа на бедните. Ще вземем втората по големина помощ след Хърватия, но всичко още изглежда като нероден Петко", коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив бившият финансов министър Муравей Радев.  По думите му се очакват  сериозни и тежки преговори и повече конкретика. Планът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и Европейския съвет през юли, а след това предстои ратификация от всички страни. 

"Очаквам проблеми от богатите страни, които трябва да плащат много повече, отколкото ще получат, но сегашният модел ни устройва много добре, тъй като сме втори след Хърватия. Вноските, които даваме са 0,4 % от брутния национален доход на Европейския съюз - това дава България и затова ще плаща толкова малко", каза още Радев. 

Според него днешната икономика е  стабилна и има излишък от 1 млрд. и 600 милиона излишък в края на април, но трябва да се отклоняваме от актуализацията на бюджета.  

Муравей Радев определи идеята за държавна петролна компания е изначално сбъркана.

"Във веригата на петролопроизводството има три звена - производство, данъчен склад и безниностанции. Много по-лесно е държавата да прекъсне тази верига и да се реши въпроса с хегемонията на един играч", коментира още бившият финансов министър като сравни ситуацията с фубболен мач, по време на който съдийската колегия влиза на терена.   

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл. 

Още от категорията
Георги Харизанов

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на..

публикувано на 10.07.20 в 16:18

Ескалацията на напрежението у нас е сериозна

Разследванията на прокуратурата в президентската администрация и бреговата акция край парк "Росенец" предизвикаха ескалиране на напрежението в държавата, което пък доведе до снощния протест в столицата. Днес ГЕРБ пък свикват протест в защита на правителството. Може ли тези протести да доведат до нова ескалация на напрежението, коментира политологът..

публикувано на 10.07.20 в 15:31

Турция предизвиква християнския свят със "Света София"

„След като „Света София“ става музей 1934 г. с решение на  МС на Турция с подпис на Кемал Ататюрк, всички мозайки би трябвало да бъдат замазани. От реставраторска гледна точка това не е лошо, защото замазването с вар означава реставриране, запазване за поколенията. Те обаче няма да бъдат достъпни на тези, които искат да им се насладят“. Това..

публикувано на 10.07.20 в 12:57

Прокуратурата цели демонизирането на Радев

„Ситуацията е крайно необичайна. С действията си главният прокурор Иван Гешев успя да направи немислимото – да се обединят хора от различни краища на  политическия сектор на площада.  Да, вярно, може би не съвсем заедно, но някак в общ спонтанен изблик на нетърпимост и възмущение към ситуацията“. Това заяви Стояна Георгиева от електронния..

публикувано на 10.07.20 в 12:00

Съкращаване на администрацията за сметка на качеството

„Гласувахме изцяло нов правилник във всичките му текстове. Още в първия месец от мандата си групата на „Демократична България“ предложи пакет от предложения, така че работата на ОбС да стане по-публична за граждани“. Това заяви лидерът на групата Веселина Александрова. Тя подчерта, че като член на временната комисия, която го е изготвила, е..

публикувано на 10.07.20 в 11:00