Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС


Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият предвижда въвеждането на квоти за българска музика в радио- и телевизионните програми, а другият предлага мерки срещу дезинформацията в интернет.

„Искахме да се въведе определена квота, която да гарантира, че в ефира накоято и да е българска телевизия или българско радио ще звучи определено време българска музика. Защото смятаме, че има много качествено съдържание, което не успява сега да стигне до ефир“, коментира Сиди. Той подчерта, че колегите му от дригути политически сили са възразили срещу думата „квота“.

Вторият проект за промени с Закона за радиото и телевизията е внесен от Александър Сиди и негови колеги от групата. В него се предвижда регистрация в СЕМ на сайтовете и платформите.

„Спиране разпространението на фалшивите новини е битка на ВМРО от 3 години. Опитваме се да спрем разпространението на бруталните фалшиви новини, които понякога са смехотворни, но друг път водят до много тежки послествия. Получихме критика как искаме да налагаме цензура. Аз наистина съм изумен от усещането и отношението на хората към тези въпроси. Понякога дори имам странното усещане, че хората искат да бъдат дезинформирани и да четат глупости. Наистина не го разбирам. Първо искам да кажа - няма как по никакъв начин да бъде спиран профил във фейсбук по този закон. Това, което ние посикахме е да бъде спиран достъпа до сайтове, без значение какви са те, защото те не са медии. Това са сайтове, които написани от някой в тип „блок“, в които се пишат тотални глупости. И там няма никакво лице за контакт и никой който може да носи отговорност за думите си. Ние поискахме е да бъде спиран достъпа на тези сайтове, когато няма лице за контакт и не можеш да защитиш по никакъв начин себе си от посегателствата на такъв тип фалшиви новини“, коментира Сиди.

Той определи като абсурдни твърденията, че така ще се наложи цензура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00