Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

Снимка: община Пловдив

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини. Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт.

Основният въпрос е как автобусите, които се движат по общинската транспорта схема, да могат да возят пътници не само до най-близките на Пловдив села, но и до по-отдалечените в общините Родопи и Марица

Веселин Дошков, управител на "Хеброс бус" каза пред Радио Пловдив: "Преди да предлагат подобни стъпки от община Пловдив трябва да прочетат нормативната база. Община Марица са много деликатни по този проблем, защото след подобни стъпки цели населени места са без транспорт. До по-далечните села пътуват само по трима човека и това обезсмисля обслужването на такава линия от нас, превозвачите."

Петко Ангелов от "Автобусни превози Пловдив": "Не съм запознат с подобна идея, но според нас не е рентабилно, но ако общината си покрие разходите може и да стане. Ще има пътници само сутрин и вечер, през деня няма как да има подобни курсове. Дори и да има обществена поръчка моята фирма няма да се включи."

Димитър Чолаков, управител на "Автотранс 2000": "Подобна идея би трябвало да реши областната управа и общините. Като цяло си има областна транспорта схема и за тези села в общините Родопи и Марица пътуват автобуси. Не съм обмислял тази идея, но смятам, че ще се наруши точно областната схема."

На този етап кметовете на общините "Марица" и "Родопи" Димитър Иванов и Павел Михайлов отказаха коментар по темата. 

Коментар на кмета на село Крумово Румяна Самоковарева: "Има желание на хората от селото за този вид транспорт. Дори имаше такава линия, маршрутна линия номер 2, не знам защо тя се оказа непечеливша за самото дружество и тя спря да съществува. Ако трябва подписка, би могло веднага да се направи такава от хората, защото те са много активни. Село Крумово няма междуградски транспорт с автобуси или маршрутки."
Още от категорията

Доган, Пеевски и "Задкулисието" са овладели държавата

Спецпрокуратура и полиция влязоха в президенството тази сутрин.   Арестувани са двама президентски съветници - Пламен Узунов и съветника по сигурността и отбраната - Илия Милушев.  Как изглежда това развитие на събитията - коментира известният журналист Йово Николов.  "Това е безспорна демонстрация на сила от страна на главния прокурор. Неговата..

публикувано на 09.07.20 в 16:03

Дано затварянето на баровете и клубовете е само за 5 дни

Заповедта на здравния министър за затварянето на нощните заведения ни завари неподготвени, коментира пред Радио Пловдив Деян Найденов, собственик на дискотека Бушидо в Пловдив. Той изрази надежда забраната да бъде в сила само 5 дни, както е упоменато в заповедта на министър Ананиев. Дълго време чакахме да ни отворят, надявахме се че ще..

публикувано на 09.07.20 в 13:41

Президентът има общ контрол, не и пряко управление на НСО

Кой носи отговорността затова, което се случи на плажа до т.н. сараи на Ахмед Доган , с  изгонването на Христо Иванов и негов съпартиец от охранители, за които президентът Радев потвърди, че са от НСО.  Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност коментира, че "въпросът е много особен и на него може да се отговори двуяко"  и посочи член..

публикувано на 09.07.20 в 12:00
Акад. Богдан Петрунов

Ще надминем Швеция, ако продължаваме така

"Не виждам как ще се спрем заразата с коронавирус, а ако продължаваме така, ще надминем Швеция" , прогнозира  академик Богдан Петрунов имунолог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести в деня, когато се отчетоха рекордните 240 заразени за 24 часа, с най-много в София - 71 , следвана от Пловдив - 21 заразени.  Акад. Петрунов..

публикувано на 09.07.20 в 10:58

Гласуваният пакет "Мобилност" е с абсурдни правила

"Пакет "Мобилност" раздели ЕС , а  гласуваните правила са абсурдни и безумни", така  коментира  гласуването в Европарламента на пакета "Мобилност " Йордан Арабаджиев изп.дир. на Съюза на международните превозвачи и обобщи,че с " това гласуване ни показаха, че са по-силни от нас". Темата се дискутира повече от три години, промените са  оспорвани от..

публикувано на 09.07.20 в 10:30