Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 нови заразени с коронавирус и 1 починал за денонощие

| обновено на 31.05.20 в 15:43


Изследвани са 606 проби за последното денонощие, чрез PCR метод и са установени 14 нови лица с Covid-19. 

Това съобщиха в неделя сутринта  от Националния оперативен щаб.

Общата бройка на лабораторно потвърдените чрез PCR анализ лица в страната са 2513.

Активност на новозаболелите е забелязана в 7 области в страната - 3 в София (амбулаторни), Сливен - 4, Разград - 2, Ямбол - 2, Благоевград, Видин и Пазарджик - по 1. 


Няма нови случаи в Пловдив и броят на заразените в областта остава 93 души.


Положителна е пробата на едно дете на 4 години. Този случай е пряко свързан с медицински персонал. Заразените медицински лица за денонощието са двама, това са лекар в Сливен и стоматолог в София.


10 са оздравелите за последното денонощие, а сред новите заразени има две медицински лица.

Починала е една жена на 64 г. от Сливен с придружаващо заболяване диабет. 


По отношение на международната обстановка - нови 124 103 лица с коронавирусна инфекция по света.

Водещи - САЩ и Бразилия, както по брой до момента на доказани случаи, така и на дневна база, като съответно за деня, за вчерашния ден в Щатите са 23 290, а в Бразилия - малко над 30 000 нови случаи.

На трето място е Русия - с малко под 9 000 нови случая, прави впечатление относително високия брой регистрирани случаи във Франция - 1 828, и в Испания - съответно 664, като пояснението е, че тези данни, които са съобщени за вчера са всъщност изравнявани, коригирани за няколко дни, така че това не отразява реално дневната заболеваемост в двете държави.

Великобритания продължава да е сред страните, които регистрират над 1000 нови случая, в конкретния случай 1604. Всички останали държави в Европа са под 1000 души.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39