Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата хвърля димна завеса за спокойствие на властта

Не бих нарекъл „нещо ново“ нищо от това, което наблюдаваме. Кризата с коронавируса задълбочи тенденции, които отдавна се развиват в българското общество. Случаят с Прокуратурата разкри нещо, което ние отдавна подозираме, че тя все по-малко служи като инструмент за спазване на българското законодателство и да се накажат тези, които не го спазват“. Това подчера политологът Христо Панчугов.

По думите му, избирателното поднасяне на информация от страна на Прокуратурата, цели създаване на алтернативен разказ за притъпяване  сетивата на обществото по отношение на реалностите и видимите и знакови за обществото случаи, като нерегламентираното внасяне на отпадъци.

Обществото започва да се занимава с това кой и защо е публикувал този списък и встрани остава фактът, че във властта присъстват хора, свързани с престъпления и хора с нерегламенирани контакти с приеманите доскоро като олигарси,  които обаче остават в управлението.

„Става въпрос за информация, която българските служби се правят, че нямат, но в някакъв момент е станало неудобно тя да бъде укривана повече, защото е изтекла от някакви чужди служби.“

Според толитолога, в България се е получило пренаместване на икономическите и властовите пластове. Създаденото разновесие вече не е можело да бъде поддържано, поради невъзможността на институциите да прикриват повече престъпни практики, или пластовете са започнали да се пренареждат, защото някакви външни партньорски служби са се добили с информация, която е станало неудобно да бъде прикривана.

„За съжаление, това са двете неща, които  започват да разместват пластовете в българското общество. Те рядко са свързани с истинската работа на българските институции или с нетърпимостта на обществото към една или друга практика“, подчерта Панчугов.

Той предположи, че политическа управленска криза би могло да има, ако процесите бяха стартирали преди пандемията. Последните три месеца обаче са притъпили сетивата на българското общество, по отношение на демократичните практики.

„Днес обществото все по-малко смята, че институциите могат да свършат някаква работа. Насложи се усещането, че демокрацията не успява да се справи с кризите и се официализира факт, който знаехме отдавна – в България реална опозиция няма.“


Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35