Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветя и думи за Ботев и загиналите за свободата и в Пловдив

| обновено на 02.06.20 в 14:56
10
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Пловдив почете 144 години от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България пред паметника на поета-революционер в Цар Симеонвата градина. Минута преди сирените, прозвуча стихотворението „Майце си“ в изпълнение на водещия церемонията Златко Павлов, а носителят на тазгодишната Награда Пловдив за превод Манол Пейков започна словото си. 

Точно в 12 разказът на Захари Стоянов за Ботев, който той започна да чете, за да приближи, по думите му, поета до всички нас,  прекъсна от сирените. Пред мемориала застинаха в мълчание кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, командващият Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, депутати, заместник кметове, районни кметове и представители на администрацията, политическите партии и Общинския съвет. 

Тази година заради коронавируса и ограничителните мерки за струпване на хора не участваха почетна рота и военен оркестър, а от общината бяха отправили призив към пловдивчани да не идват на поклонение в този час. 

Въпреки това, около паметника бяха дошли родители с децата си, възрастни пловдивчани, бивши общински съветници, както и деца от различни занимални, представители на родолюбивия клуб „Традиция“ във възрожденски униформи. 

Мемориалът бе отрупан с венци и цветя. 


Галерия

Още от категорията

Съдът остави в ареста внука на Цар Киро - Ангел Рашков

Районният съд в Пловдив остави в ареста внука на Цар Киро – Ангел Иванов Рашков, заловен да кара пиян автомобила си. Магистратите прецениха, че 28-годишният мъж няма опасност да се укрие, но има голяма вероятност да извърши други престъпления при по-лека мярка за неотклонение. Ако престъплението се докаже, го очакват от 1 до 3 години..

публикувано на 15.07.20 в 15:37

Актуализират бюджета на Пловдив наесен

"Засега бюджетът на Пловдив е добре". Това заяви  заместник-кметът Илия Кирчев след  разговор с представители на „Стандарт енд  Пуърс“ за кредитния рейтинг на града. Той обаче подчерта, че спрямо миналата година общината  отчита загуби от 6,5 млн лева. Около 2,5 млн от тях са загубите от отменени такси за „Синя зона“, детските градини и в..

обновено на 15.07.20 в 14:49

Друга фирма ще строи зоопарка

За строителството на  Пловдивския зоопарк  ще бъде обявена нова обществена поръчка.  Договорът с досегашния изпълнител – фирма „Запрянови – 03“ е прекратен, съобщи кметът Здравко Димитров. Фирмата  настоява Общината да й изплати 700 000 лева, като за претенцията ще води с нея съдебни дела. Димитров изрази готовност  средствата да..

обновено на 15.07.20 в 14:49

Горещ спор за продажбата на имот в центъра на Асеновград

Общинският съвет в Асеновград отложи продажбата на терена в идеалния център на града, известен като "Чадърите". Имотът се намира на самия площад "Акад.Николай Хайтов" и от години за част от него има сключен договор за наем на заведение.  Теренът е частна общинска собственост, а предложението на градската управа е той да бъде продаден чрез публичен..

публикувано на 15.07.20 в 14:45

Пожар в леярен цех на завод "Рекорд"

Дефект в машина е предизвикал пожар в леярен цех на завод "Рекорд" в Южната промишлена зона на Пловдив.  Поради спецификата на производството, огънят е лумнал бързо, но навременната намеса на три противопожарни екипа са го потушили.  Според пресцентъра на аварийната служба, операцията е отнела няколко минути.  Няма пострадали и сериозни щети. 

публикувано на 15.07.20 в 13:45