Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветя и думи за Ботев и загиналите за свободата и в Пловдив

| обновено на 02.06.20 в 14:56
10
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Пловдив почете 144 години от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България пред паметника на поета-революционер в Цар Симеонвата градина. Минута преди сирените, прозвуча стихотворението „Майце си“ в изпълнение на водещия церемонията Златко Павлов, а носителят на тазгодишната Награда Пловдив за превод Манол Пейков започна словото си. 

Точно в 12 разказът на Захари Стоянов за Ботев, който той започна да чете, за да приближи, по думите му, поета до всички нас,  прекъсна от сирените. Пред мемориала застинаха в мълчание кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, командващият Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, депутати, заместник кметове, районни кметове и представители на администрацията, политическите партии и Общинския съвет. 

Тази година заради коронавируса и ограничителните мерки за струпване на хора не участваха почетна рота и военен оркестър, а от общината бяха отправили призив към пловдивчани да не идват на поклонение в този час. 

Въпреки това, около паметника бяха дошли родители с децата си, възрастни пловдивчани, бивши общински съветници, както и деца от различни занимални, представители на родолюбивия клуб „Традиция“ във възрожденски униформи. 

Мемориалът бе отрупан с венци и цветя. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24