Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розоварна в карловското село Слатина замърси река Стряма

Снимка: Кремена Данева, БНР

Ясни следи от замърсяване на река Стряма от розоварна в карловското село Слатина са установили при проверка днес представители на три контролни институции

Сигналът е подаден от гражданин и е проверен на място от служители на РИОСВ - Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория - Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда.

В момента на проверката не е установено заустване на отпадъчни води, но са открити два нерегламентирани отвора и една тръба за заустване на отпадъчни води. 

Взети са водни проби от повърхностните води преди и след мястото на заустване. Те ще се анализират по показателите температура, активна реакция рН,  електропроводимост, разтворен кислород, наситеност на кислород,  БПК, ХПК, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, общ фосфор, ортофосфати, растителни масла. 

При огледа на площадката на предприятието е открит незаконен сондаж без действащо разрешително за водовземане по Закона за водите, оборудван с потопяема помпа. В рамките на проверката помпата е била демонтирана.

На дружеството е разпоредено да почисти замърсения участък от дерето. Дадени са предписания с технически мерки за трайно решаване на проблема.

РИОСВ – Пловдив ще извърши последваща проверка за изпълнение на предписанията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58