Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалбите скочиха рязко през последните месеци

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати информация до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателката на правната комисия Анна Александрова във връзка с многобройните жалби, в които гражданите се оплакват от тормоза, който им оказват фирмите за събиране на вземания (колекторите) и фирмите за бързи кредити. 

Доц. Ковачева подчертава, че броят на оплакванията е нараснал още повече по време на извънредното положение заради COVID-19.

"Проблемът с връщането на дългове винаги е съществувал в институцията на омбудсмана. Но сега, по време на пандемията и 2-та месеца на извънредното положение, когато хората масово започнаха да остават без работа, проблемът стана много сериозен", коментира омбудсманът на България Диана Ковачева, като напомни, че в Закона за извънредното положение никакво облекчение не бе предвидено по отношение на колекторските фирми. 

По думите й НС трябва да бъде информирано за проблемите, които гражданите срещат при връщането на дълговете си. Най-често те се оплакват от тормоза, който им се налага. 

Сред жалбите на гражданите са, че не са уведомени за прехвърлянето на дълга; че ги преследват за задължения, които отдавна са погасени по давност; че им се обаждат по всяко време непрекъснато и на техни близки и че ги безпокоят; че дългът им се оскъпява спрямо първоначалния договор. Това са неправомерни дейстивя, но няма ясни правила и на практика са тормозени от тях", посочи още омбудсманът.

Лошите практики, прилагани от колекторските фирми, не им помагат да си съберат дълговете, бе категорична тя. 

Диана Ковачева предлага да се прекрати произвола при колекторските фирми, а при фирмите за бързи кредити да се проверява дали кандидатстващият може да върне кредита си. "Има хора с над 12 кредита, които явно няма как да връщат", посочи омбудсманът. 

При бързите кредити наистина е важно клиентите да четат договорите, защото когато стигнат до съда, неправомерните кредити често се обявяват за нищожни, допълни общественият защитник, като даде различни примери.

"Всичко това наистина трябва да спре и освен ясна регламентация и в двете посоки, трябва и по-ефективен контрол, особено при фирмите за бързи кредити. А по отношение на частните съдебни изпълнители предлагам да бъде предвидена по-сериозна защита на 3-те лица, които гарантират чужд дълг. Те разбират, че са въвлечени в съдебното производство едва когато се стигне до принудителното изпълнение и нямат възможност на по-ранен етап да се защитят", посочи омбудсманът.

Не на последно място е и въпросът с вечния длъжник, който отново се поставя, допълни тя. 

Трябва да се вземат категорични решения от депутатите, в чиито ръце е изковаването на законите, призова общественият защитник.

Диана Ковачева посочи, че до момента постъпилите жалби в институцията са над 1000 месечно и по време на извънредното положение рязко са се увеличили. Най-много са на хора, които губят работата си и не могат да плащат дълговете си, както и относно цените на парното и действията на КЕВР в този период. Втората категория особено рязко се увеличи през последните месеци, допълни тя. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с омбудсмана Диана Ковачева е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35