Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ВЕЦ-овете избиха рибата, протестират риболовци


Риболовци от различни дружества в страната ще протестират тази вечер срещу тровенето и пресушаването на реките.  

Според представителите на различни риболовни клубове през последните две години са зачестили случаите на тровене на реки, а никой не поема отговорност.  

Освен това, друг голям проблем  е пресушаването им, извършвано от множество малки ВЕЦ,  коментира пред Радио Пловдив Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002".  

От 2000-та година досега са изградени над 170 такива централи, при това много от тях в защитени територии.  Проблемите се появяват почти мигновено. С пресушаването на водоемите  изчезва и рибната популация в тях, алармира Петър Янев.  

Всяко зарибяване от години вече се прави с доброволните усилия, труд и пари от самите риболовци, каза той.  Като последен пример изтъкна скорошният инцидент, при който розоварна от Старосел  замърси обилно целия язовир „Пясъчник“ и изтреби рибата в него.

Реалният проблем обаче отново  се концентрира във ВЕЦ-овете, които безогледно изземат водите. За тях всяка капка е пари, коментира Петър Янев.  По думите му, това се прави пред плътно затворените очи на държавата, въпреки многото сигнали от риболовци и екоактивисти.

Това, което трябва да се направи, е превенция от държавните институции, а не да се действа само след сигнали за произшествия, когато вредата вече е нанесена. Затова решихме да излезем на протест и да издигнем глас – заяви  Петър Янев от пловдивското риболовно дружество "Олимпик 2002".

На протеста, който е насрочен за тази вечер от 18.30 ч. пред Министерския съвет, риболовците ще настояват за разследване на всички случаи на замърсяване и на пресушаване на реки в страната. 

Те искат санкциите  да станат пропорционални на щетата и да са неизбежни. 


Още от категорията

Енергетиката се нуждае от стратегическо мислене

„Повече от 6 000 души годишно в България умират от замърсен въздух, сочи официалната статистика. Въздухът влияе и на начина, по който протича заболяването. Връзката  между опазването на околната среда – водата, въздуха и здравето на хората е много пряка и за тях не трябва да се говори отделно  като за политики, без да се прави директно връзка с..

публикувано на 03.08.20 в 11:37

Огромната корупция е заплаха за националната сигурност

След 30 години илюзия управляващите опорочиха надеждите на хората и ги пратиха в началото на прехода, това каза Методи Андреев, депутат от СДС и ГЕРБ в 38-мото и 43-тото Народно събрание. „Ние в 38-мото Народно събрание имаме най-голяма вина, защото имахме 137 народни представители, най-мощното мнозинство  през тези 30 години. Тогава не..

публикувано на 03.08.20 в 11:00

Протестът втвърди партийните ядра, липсва публичен дебат

За политолога проф. Румяна Коларова , най-тревожно в ситуацията на тези  протести в момента, е „липсата на какъвто и да е публичен дебат“. Особено за хората, които не са в София и следят развитието от медиите. Според нея, х ората се чувстват „като в ехо-стая, в която всеки сам е изолиран със своите мнения и заблуди. Нивото на публичния дебат..

публикувано на 31.07.20 в 16:09

Намаленият ДДС има политически, а не икономически цели

ДДС за бирата и виното, които се сервират в заведения, за фитнес залите, за комисионата на туроператорите и за случайните превози с цел туризъм се намалява на 9%, реши Народното събрание. Според винопризводителя Росица Касабова това е пореден пример на политическо решение за икономиката, което няма да доведе до успех. Нашата държава не оставя на..

публикувано на 31.07.20 в 11:28
Стела Богомилова

Лимитът на търпимост към системата е напълно изчерпан

За лицата на протеста, лицата на хората с власт, за образите, думите, единството и разделението разговаряме с психолингвиста, анализатор на социално и лично поведение Стела Богомилова. Според нея настоящата ситуация е предрешена, като историческо развитие.  Има много натрупани страсти, много въпроси без отговор, сблъсък на генерации,..

публикувано на 31.07.20 в 10:03