Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умъртвяват 174 000 кокошки заради огнище на птичи грип

Служители на БАБХ днес са в птицеферма край Асеновград, където трябва да умъртвят 174 000 кокошки носачки заради огнище на птичи грип във фермата. От агенцията припомнят, че в началото на юни заради увеличена смъртност са взети проби от умрели птици. Анализът е доказал наличие на инфлуенца по птиците щам H5N8. Като мярка заликвидиране на огнището на 4 юни са умъртвени над 75 000 птици. 

През 2019 години в птицефермата също е имало огнище на птичи грип припомнят от БАБХ.  

"Ситуацията е изключително напрегната. Става въпрос за 174 000 кокошки носачки, които са здрави вече един месец. Имаме представители на контролния орган, които са тук месец по-късно да унищожат зараза, която не присъства на обекта". Това каза пред Радио Пловдив Андреана Павлова, собственик на птицефермата

"Всичко тръгна от това, че имаше огнище, което беше ликвидирано. Направи се дезинфекция и 21 дни по-късно имаме наличие на този казус.

По препоръка на проверяващите запазихме тези четири сгради със 174 000 птици чрез добра биосигурност, която ежедневно се доказва. Имайте предвид, че заразата не се е разпространила," твърди Павлова.

Андреана Павлова обясни, че от БАБХ не са вземали проби от птици от тези сгради и тя е получавала откази това да бъде направено.Поради това тя е отправитал искане за това към референтна европейска лаборатория.

Ако птиците бъдат умъртвени, това ще засегне 120 семейства, които работят при нас и ще ликвидира бизнеса ни, каза още Андреана Павлова. Птицефермата и работи от 21 години.

Д-р Георги Чобанов, който ръководи дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите", обясни, че в началото на юни са умъртвени птиците в две халета на фермата. По думите му няма основание да се твърди, че двете халета са отделени технологично от останалите. Това е установено от проверка на комисия, според която заразата може да проникне и в останалите части на фермата.

„Дори обратното. Проверката показа, че тези халета са свързани с останалите. Така не можем да разделим фермата на две части-на инфектирана и неинфектирана част“, каза д-р Чобанов.

Той добави,че умъртвяването както на заразените птици, така и на контактните, в целия комплекс е изискване на законодателството. 

При ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева, отбелязват от агенцията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Идеята е да се работи през летните месеци, когато трафикът е по-малък, заради отпуските. Кукленско шосе пък се очаква да бъде завършено след 45 дни и да поеме трафика от..

обновено на 29.03.24 в 13:44

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града.  Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени..

обновено на 29.03.24 в 13:43

Земетресение стресна Девин и околността

Три земетръсни труса се усетиха тази сутрин в Девин. По думите на кмета първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек.  По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН  трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по..

обновено на 29.03.24 в 13:42

Тийнейджър е с опасност за живота, с мотора си блъснал кола

16 годишно момче е в тежко състояние  и с опасност за живота след като управляваният от него мотоциклет се е блъснал в автомобил между Първенец и Храбрино. Младежът е неправоспоспособен, а моторът му е бил с прекратена регистрация, съобщават от полицията. Шофорът на колатата, в която се е ударил, е на 34 години, тестван е с дрегер и..

публикувано на 29.03.24 в 13:37

Смолян и Брезово подкрепиха Фонда за развитие на летище "Пловдив"

Още две общини станаха членове на Фонда за развитие на летище Пловдив. Решение да влязат в него взеха общинските съветници на Смолян и Брезово.Така общините, които подкрепят развитието на аепорта стават 11. Досега членове бяха Пловдив, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение и Садово, както и три  частни дружества – Пампорово..

публикувано на 29.03.24 в 10:51