Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпространиха документи, намерени в кабинета на Узунов

Прокуратурата разпространи част от документите, открити при претърсването в петък  в кабинета на президентския секретар Пламен Узунов.

Иззетите книжа и документи са свързани с дейността на Народното събрание, Министерството на вътрешните работи, Антикорупционната комисия и самата прокуратура, съобщават от спецобвинението.

От прокуратурата уточняват, че съхраняваните материали не се отнасят до преките служебни отговорности и задължения на Узунов.

Сред тях - копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора.

Един от тези договори бил предмет на досъдебно производство на Специализирана прокуратура. Иззето е и копие на цялата преписка по искане на главния прокурор  до Народното събрание от 2017 година за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол  Генов.

Сред документите имало и копия от разпити пред съдия на свидетели, включително и такива с тайна самоличност. Прокуратурата ще проверява как президентският секретар е получил копие от преписката.

Сред намереното в кабинета му са и тефтери с ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се дали те представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

Според практиката си напоследък, в прессъобщението си спецпрокуратурата публикува и копия на част от иззетата документация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тръгва нова линия между Карлово и Калофер от 1 април

Нова автобусна линия по направление Карлово – Калофер – Карлово тръгва от 1 април, съобщи пред Радио Пловдив кметът на Ботевия град Драгомир Боев.  Тя ще вози пътници всеки работен ден от Карлово до Калофер в 11 часа, а връщането от Калофер до Карлово е от 12.10 часа. "Линията е много удобна, защото обичайно калоферци пътуват сутрин в 8.30 ч...

публикувано на 29.03.24 в 13:48

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Идеята е да се работи през летните месеци, когато трафикът е по-малък, заради отпуските. Кукленско шосе пък се очаква да бъде завършено след 45 дни и да поеме трафика..

обновено на 29.03.24 в 13:44

Осигуриха 1,3 млн.лв. за емблематичните културни събития в Пловдив

През 2024 Фондация „Пловдив 2019“ ще инвестира 1 300 000 лв. в големите събития на града.  Управителният съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ е гласувал увеличение с 300 хиляди лева на бюджета на програма „Фестивали и големи събития“ в Пловдив, като по това перо за тази година се отделят общо 1 милион и 300 хиляди лева. За нея бяха получени..

обновено на 29.03.24 в 13:43

Земетресение стресна Девин и околността

Три земетръсни труса се усетиха тази сутрин в Девин. По думите на кмета първият трус е усетен към 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек.  По данни на Националния Институт по геофизика, геодезия и география на БАН  трусът е регистриран в 08:38 ч. със сила 3,8 по..

обновено на 29.03.24 в 13:42

Тийнейджър е с опасност за живота, с мотора си блъснал кола

16 годишно момче е в тежко състояние  и с опасност за живота след като управляваният от него мотоциклет се е блъснал в автомобил между Първенец и Храбрино. Младежът е неправоспоспособен, а моторът му е бил с прекратена регистрация, съобщават от полицията. Шофорът на колатата, в която се е ударил, е на 34 години, тестван е с дрегер и..

публикувано на 29.03.24 в 13:37