Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ВМРО иска референдум за съдбата на Бетонния мост

| обновено на 30.07.20 в 15:40

ВМРО- Пловдив  ще инициира местен референдум за бъдещето на Бетонния мост, формулиран "Да продължи ли да съществува пътното съоръжение, познато като Бетонния мост" . Това съобщи на брифинг председателят на пловдивската ортанизация  Борислав Инчев. 

Инчев подчерта, че темата се дискутира от години, поставяна е и от ВМРО, и е изключително важна за интересите на  пловдивчани, защото Бетонният мост свързва районите "Южен" и "Централен" в Пловдив.  

Той  каза, че през септември ще стартират подписка, с която  ще започнат процедурата за провеждане на допитването. Подписката ще бъде на две места - на Главната улица в Пловдив и в район "Южен". Инчев поясни, че желанието на ВМРО  за  иницииране през септември е, за да може референдума  да съвпадне с парламентарните избори през март 2021г.

ВМРО  отстояват позиция, че  Бетонният мост има своето място в Пловдив, а  "в  момента единствено е ясно, че е подписан  преди седмица договор между НКЖИ и избран изпълнител, който да направи пробива под гарата. „От документацията единственото ясно е, че мостът ще се премахне“, допълни Инчев.

ВМРО поставя и въпроса, при  изготвянето на  технически проект за нов мост,  кой от трите начина  за финансирането му  ще се предпочете– от НКЖИ, държавна целева субсидия,  или със собствени  общински средства. От организацията имат свои предложения, но изчакват първо  общинското решение. 

На брифинга беше направен и отчет за работата на общинските съветници, като се подчертаха  три най-важни теми : политиките за децата –с нови детски градини и училища, качеството на въздуха и незаконното строителство.Още от категорията

Протестите ще продължат, докато оставките станат факт

Около 20 пловдивчани за пореден ден излязоха на протест с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Пред сградата на Общината на площад "Стефан Стамболов", озвучен с патриотични и възрожденски песни, те опънаха транспарант с надпис "Ние сме България".  Малко по-късно гражданите  издигнаха лозунги "Оставка. Не сме..

публикувано на 03.08.20 в 19:29

Катастрофа предизвика задръстване на AM "Тракия" край Цалапица

Тежка катастрофа между джип и бус предизвика огромни задръствания на автомагистрала "Тракия". Километрична опашка се е образувала от изхода на Пловдив до село Цалапица. Катастрофата е станала на 115-ия километър на магистралата в посока София, съобщиха от пловдивската полиция.  Жена е навлязла с шофирания от нея джип в насрещното движение и се..

публикувано на 03.08.20 в 18:55

Мечки нападнаха животни и пчелини в Смолянско

8 селскостопански животни- говеда и овце-  са убити от мечки в Смолянска област през месец юли, потрошени са и два пчелина, съобщават от РИОСВ.  Най-много са щетите в община Смолян в землищата на селата Могилица, Мугла и Полковник Серафимово, както и в селата Гълъбово и Сливка в община Баните.  Останалите нападения на мечки над селскостопански..

публикувано на 03.08.20 в 16:48

Бебе на два месеца в Пловдив е с Covid-19

Бебе на 57 дни е сред новите случаи на заразени с Covid-19. То е хоспитализирано и в момента е в добро състояние. С потвърдена диагноза в болница е и 6-годишно дете. И двете деца са от Пловдив. Това съобщи по данни на РЗИ областният управител Дани Каназирева. От всички потвърдени случаи са установени нови 4 инфектирани медици, сред които..

публикувано на 03.08.20 в 15:56

Само 2.3% от жителите на Смолянска област имат антитела срещу Ковид- 19

Едва 2.3 % от жителите на Смолянска област имат антитела срещу КОВИД-19. Това сочи изследване на РЗИ, проведено от 15 юни до 6 юли сред 350 души от 10-те общини на областта, публикувано днес.  На случаен принцип, с бързи кръвни тестове, са изследвани 50 деца и младежи от 0 до 17 г., 182-ма души на възраст между 18 и 59 г. и 118 души над 60 г...

публикувано на 03.08.20 в 15:56