Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки перкусионен ансамбъл - първо издание

© 'Photo:   Крум Крумов'

Участниците в проекта на "Варненско лято"
Новият проект на известната българска изпълнителка на ударни инструменти Татяна Колева се роди в самия край на фестивала "Варненско лято" 2009
Татяна Колева често си партнира с композитори, които пишат музика специално за нея и за ансамблите, в които участва. Мечтата й е да направи Академия за маримба и перкусии в България и като че ли този нов проект поставя началото. 

В сайта на фестивала "Варенско лято" http://www.varnasummerfest.org четем:
Татяна Колева живее и работи в Холандия. Ангажирана активно с представяне и популяризиране на нова музика и артформи по цял свят, тя е призната за едно от обещаващите имена в областта на перкусионната и съвременна музика.

Изпълненията й впечатляват с интригуващи ритми и изненадващи музикални решения. Изнася концерти и води майсторски класове в цяла Европа, САЩ, Канада, Япония, Йордания и Мексико.

Редовно музицира като солистка и в ансамбли и експериментални формации като musikFabrik, продукции на Filmmuseum Amsterdam, ансамбъл ASKO-Schoenberg, оркестър Фолхардинг и др. Тя е член-основател на ансамбъла за нова музика ELECTRA, и свири в дуо със саксофониста Рутгер ван Отерло и органиста Йан Хаге.

Носителка на международни награди като Kranichstein, Дармщат и Гаудеамус, Татяна работи интензивно с композитори от цял свят като Луис Андрийсен, Дейвид Ланг, Якоб тер Фелдхаус, Дейвид Драм, Янис Кариакидес, Кристофър Фокс и много други.

През 2008 излиза най-новият й компактдиск - дуо Колева/ ван Отерлоо, а през 2010 предстои и издаване на DVD.

Получава наградата Музикант на годината 2007 в категорията за активна творческа дейност в областта на Европейската културна интеграция на България.

За повече информация:
http://www.tatianakoleva.nl/

Специално за Алегро виваче Татяна Колева разказа за Младежкия перкусионен ансамбъл, потърсихме и мнението на двама от участниците в първото издание - Георги Виденов и Виктор Бенев.

Чуйте отново интервютата от 28.юли 2009 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!