Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата руска военна доктрина не изключва нанасянето на превантивен ядрен удар

Снимка: Архив
Новата руска военна доктрина не изключва нанасянето на превантивен ядрен удар. В интервю за в. "Известия" секретарят на съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заявява, че промените в доктрината са свързани с актуалните военни заплахи пред страната.

Новата редакция на военната доктрина, която до края на годината ще бъде върху бюрото на руския президент, значително разширява рамките, в които се допуска използването на ядрено оръжие.

По думите на Николай Патрушев, ядрени удари могат да бъдат нанасяни не само в условията на пълномащабна война, но и при регионални и локални конфликти.

"Оръжието ще се използва в зависимост от обстановката и намеренията на противника", посочва секретарят на Съвета за сигурност и добавя, че "новата доктрина не изключва и нанасянето на превантивен ядрен удар в критични за националната сигурност ситуации."

Според Патрушев целта на Русия е да запази статута си на ядрена държава, способна да противодейства на потенциалните агресори. Като евентуални заплахи той посочва локалните войни, разширяването на НАТО и ученията на стратегическите сили на САЩ.

В интервю за радио "Ехото на Москва" американският държавният секретар Хилари Клинтън, която е на посещение в Русия, отказа да коментира новата руска военна доктрина, преди да се запознае в детайли с нея, но посочи, че аналогичният американски документ не предвижда нанасянето на превантивни ядрени удари.
По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!