Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата започва разпитите на оцелелите от "Илинден"

В началото на следващата седмица ще бъдат проведени разпитите на оцелелите при потъването на кораба „Илинден” в Охридското езеро, заместник градският прокурор Божидар Джамбазов пред БНР.

Два-три екипа от следователи ще разпитват на място свидетелите, които са били на кораба, поясни Джамбазов.

"Действително имаме вече няколко основни версии, по които ще се работи, но искам да кажа, че окончателно становище относно причините за потъването на кораба може да бъде дадено едва след изготвяне на технически експертизи, които не могат да бъдат само на базата на извършения оглед, те ще бъдат на свидетелските показания, които предстои да се дадат.

Техническите експертизи ще бъдат извършени от наши експерти, но важен момент при изготвянето на тези експертизи е получаването на документацията от официалните огледи, които са извършени в Република Македония. Така че на базата на тази информация, получена от Македония, на базата на информация, придобита от свидетелски показания в България експертите от България ще направят своите наблюдения," обясни Джамбазов.

Вече има проведени разпити и е събрана документация по изясняване на организацията на екскурзията до Охрид и това е една от линиите, по която прокуратурата ще се произнесе, каза още прокурорът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна