Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добри реколта от слънчоглед в Плевенско и Ямболско

\n

Цецка Николова - кореспондент на БНР в Плевен

Даниела Костова - кореспондент на БНР в Ямбол

\n

Зърнопроизводителите от Плевенска област тази година се радват на много добра реколта от слънчоглед и царевица. Жътвата на маслодайния слънчоглед почти приключва и вече са прибрани над 180 000 тона зърно при среден добив от декар 243 кг. Най-високи са резултатите на стопаните от общините Плевен, Белене и Кнежа. Ожънати са и 80% от площите с царевица.

Полученото зърно е над 165 000 тона, като средният добив надхвърля 600 килограма от декар.

Едновременно с прибирането на реколтата, много от стопаните започнаха сеитбата на есенниците. Със сеитба на пшеница, ечемик и рапица вече са засети близо 200 000 декара.

Приключило е прибирането на маслодайната култура в общините Ямбол, Елхово и Стралджа и се очаква до дни кампанията да завърши в Болярово и Тунджа. Най-висок е добивът в Елховско – 190 кг. от декар, а най-нисък в община Стралджа – под 150 кг. от декар. В сравнение с миналата година добивите са приблизително същите. Миналата година средният добив е бил 170 кг. от декар. Качеството на реколтата е добро, въпреки че на места, заради сушата през юли, слънчогледовите пити са останали малки, коментираха специалистите.

Паралелно с прибирането на слънчогледа, в областта е в ход и сеитбената кампания. С пшеница вече са засети близо 1 000 декара, с ечемик над 2 000 декара, а с рапица около 72 000 декара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени