Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На полигона "Ново село" ще тренират и сръбски войници

© 'Снимка:   Добромир Видев'

Бойко Борисов, ген. Иван Добрев, Николай Младенов, ген. Симеон Симеонов
Полигонът "Ново село" ще бъде използван за тренировки и на сръбски военнослужещи. Догодина съоръжението ще бъде разширено, за да може да се използва от повече военни.

Съвместно учение на български и американски войници от сухопътните сили се проведе днес на полигона в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на отбраната Николай Младенов и висши военни.

След края на учението част от съоръженията ще бъдат преместени в Германия, друга част ще останат в България, каза главнокомандващият сухопътните войски ген. Иван Добрев.
1100 военнослужещи в момента могат да тренират на полигона.

Командващият сухопътните войски на САЩ в Европа, ген. Картър Хам, каза, че тук ще остане част, на която ще се тренира. Новият базов лагер ще бъде завършен през ноември 2010 година, стана ясно от думите на ген. Добрев.
След това 2500 служещи ще могат да тренират. 4 роти вече са били подготвени в Ново село.

Въпреки бюджетните ограничения за 2010 година, ще бъдат отделени достатъчно средства за мисиите в чужбина, заяви премиерът Бойко Борисов.

"Имаме политическа воля и това, което се прави, контингентите, които са в Афганистан, Ирак, Косово, Босна и Херцеговина ще бъдат комплектовани и поддържани в най-добрия им вид, независимо от финансовата криза.

Командващият сухопътните войски на САЩ в Европа, ген. Картър Хам даде висока оценка на учението.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени