Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Единна европейска сметка за ток и газ би могла да бъде въведена и у нас

През миналата година в Европейската комисия от България са постъпили 55 000 оплаквания, главно в областта на енергетиката и най-вече срещу качеството, а не толкова срещу цената на електроенергията. Това съобщи еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева. Тя представи образец на обща сметка за ток, която да е максимално ясна за всички потребители.

По-малко от трима на всеки пет потребители са доволни от своя доставчик. В същото време едва 8% от потребителите сменят доставчика си на енергия в Европа. Общата сметка за ток, която е одобрена на европейско ниво в края на септември, може да реши част от тези потребителски проблеми, смята Кунева.
Меглена Кунева: Сметката трябва да е ясна, трябва да е точна, трябва да има поне още два доставчика, с които да може да сравнява потребителят офертата, която на него му се дава. В това предложение има ясно предложение за базовата цена за единица електроенергия – преди облагане с данъци и без допълнителни такси. Има ясна разбивка на общата цена, включително консумация, мрежови и разпределителни такси, данъци и останалите елементи на цената. Т.е. наистина да можем да разберем точно за какво плащаме.
Това може да се случи у нас след съгласуване между дружествата и по предложение на ДКЕВР, откъдето е декларирана готовност, посочи Кунева.
Меглена Кунева: На въпроса, може ли тази сметка от утре да стане сметка в България, може. Аз знам, че регулаторът ще работи в тази посока.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна