Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама ще произнесе реч за мерките срещу финансовата криза

Президентът на Съединените щати Барак Обама ще отбележи днес символично годишнината от началото на финансовата криза в реч, която ще произнесе в Ню Йорк, в сърцето на Уолстрийт.

Ден преди да е изминала една година от фалита на американската инвестиционна банка "Леман Брадърс", Обама ще обясни какво възнамерява да предприеме, за да не допусне САЩ отново да бъдат изправени на ръба на катастрофата.

В комюнике на Белия дом е посочено, че президентът ще говори за енергичните мерки на сегашното правителство за отдалечаване на икономиката от пропастта, за ангажимента за намаляване ролята на правителството след тези интервенции във финансовия сектор, както и за предстоящите координирани стъпки, които трябва да предприемат Съединените щати и международната общност, за да не се допуска нова криза.

Леман Брадърс бе принудена да обяви фалит на 15 септември 2008 г., след като бе изоставена от правителството, което не искаше да се намесва в банковата система след прецедента с "Беър Стърнс" - друга инвестиционна банка, спасена от фалит през пролетта чрез изкупуване от "Джей Пи Морган" под ръководството на Вашингтон.

Но ден след като изостави "Леман Брадърс", правителството не допусна същата грешка и най-големият световен застраховател, Ей Ай Джи (АIG) беше национализиран, за да бъде защитена пипаловидната му мрежа с над 100 000 институционални клиенти по света. Десетки милиарди долари бяха инжектирани в групата, която погълна общо 180 милиарда долара на данъкоплатците.

Няколко дни по-късно останалите две американски инвестиционни банки, "Голдман Сакс" и "Морган
Стенли", се отказаха от статута си и приеха да бъдат просто банков холдинг, за да могат да получат държавно финансиране.

След Леман брадърс досега над сто американски банки бяха затворени.

БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени