Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 500 работни места в европейските заводи на "Опел" са пред закриване

\n

Има опасност в Европа да бъдат закрити към 10 500 работни места на "Опел", от които близо половината в Германия. Това заяви днес изпълнителният съдиректор на "Магна" Зигфрид Волф, цитиран от Асошиейтед прес. Това е инициатива, която вероятно ще предизвика острата критика на държавите, в които "Опел" развива дейност.

\n

По-рано днес говорителят на германското правителство Улрих Вилхелм съобщи, че утре Берлин ще бъде домакин на среща на европейските страни, в който има заводи на автомобилната компания "Опел", за обсъждане на разпределението на държавните средства за мерки за преструктуриране.

\n

Пред журналисти във Франкфурт Волф отбеляза, че част от плана на "Магна" за европейското подразделение на "Дженерал мотърс" предвижда евентуално съкращения, от които 4500 в Германия, където е и централата на "Опел".

\n

Той не уточни кои заводи ще бъдат засегнати или колко служители в тях са застрашени от загуба на работата си, но се позова на първоначалния план на "Магна", който бе част от офертата на групата през юли и предвижда 2045 съкращения завода в германския град Бохум, 830 в завода в Елсмиър порт, Великобритания и 2321 в белгийския завод в Антверпен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна