Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ прогнозира 0,5 % бюджетен дефицит за 2009 г. в България

Бюджетен дефицит от половин процент в края на годината очакват експертите от МВФ. Ръководителят на фонда за България Бас Бакер съобщи, че не е невъзможно приходите и разходите да се изравнят до края на годината на база предприетите от правителство мерки, но все пак това ще е сериозно предизвикателство.

Бас Бакер коментира, че мерките за свиване на разходите от страна на кабинета са добри, но тъй като все още не е ясно как ще се справи с кризата бизнесът, балансирането на приходи и разходи до края на годината остава под въпрос и за 2010 г. фондът прогнозира дефицит от 2%.

Според Бакер без предприетите мерки от новото правителство дефицитът в края на 2009 г. е щял да бъде от 3,5%. България може да си позволи малко дефицити, но важното е те да не идват от раздути държавни разходи, коментираха от фонда.

От МВФ съветват още намаляването на осигурителната тежест от догодина да се обмисли внимателно, така че да не се подложи на риск пенсионната система и това намаляване да е обвързано с пенсионната реформа. Евентуалното вдигане на заплати също трябва да се обмисля сериозно, заяви Бакер от МВФ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени