Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложеният за обсъждане държавен бюджет 2010 е разумен и добре преценен

Предложеният за обсъждане държавен бюджет 2010 е разумен и е добре преценен, заяви Алиосман Имамов от ДПС, член на Комисията по финанси в НС. Що се отнася конкретно до съкращенията в бюджетната сфера, той каза:

Алиосман Имамов: Одобрявам подхода на министъра на финансите. Той предприе мерки, които са дефинирани в един краткосрочен план, до средата на следващата година.

Това са типични антикризисни мерки, защото вече има ясни сигнали, че България е твърде вероятно в средата на следващата година да излезе от рецесията, което означава, че за втората половина на следващата година ще са необходими друг тип мерки, които да са насочени към стимулиране на икономическото оживление.

В този смисъл, аз мисля, че е постъпено правилно, и от тази гледна точка самият бюджет е лесен за изпълнение. Министърът на финансите каза, че е консервативен, но това трябва да се разбира, че е лесен за изпълнение.

Предвиденият спад от минус 2% на БВП вероятно е твърде подценена прогноза, върху която се изгражда цялата рамка на бюджета. По-вероятно е да се очаква нулев растеж, дори и положителен растеж, като се има предвид излизането от рецесията и евентуалния растеж през втората половина на следващата година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени