Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия потвърди интереса си към новата система за противоракетна отбрана


Чехия потвърди интереса си да се включи и в новия проект за противоракетна отбрана, стана ясно от изявленията на американския вицепрезидент Джо Байдън и  чешкия премиер Ян Фишер по време на срещата им в Прага. Чешката страна е готова да участва, но ще иска и повече информация и уточнения. Подробностите ще бъдат обсъдени през ноември, когато в Прага ще пристигне американска делегация.

Джо Байдън не скри задоволството си от “чешкия акцент”  в новата противоракетна архитектура. Американският вицепрезидент отново подчерта, че проектът е в “защита на Европа, на Чехия ". По думите му, новата система е по-сигурна, “по-гъвкава и ефективна в сравнение със старата”.

Партньрството в рамките на НАТО, приносът на чешките военни и на инженерната част в Афганистан, ситуацията в Пакистан и други предизвикателства на 21 век бяха в центъра на днешните разговори в Прага. Говорихме като съюзници в Алианса, които споделят едни и същи задължения - тези да защитаваме, заяви чешкият премиер Фишер след срещата. Той припомни и общия интерес в сферата на науката, космическите изследвания и отбраната.

Енергийната сигурност и диверсификацията на доставките бяха другата основна тема. Съединените щати проявяват интерес към инвестиции в чешката ядрена енергетика и по-конкретно в централата “Темелин” , но подробности за  разгоорите не бяха съобщени. 

Джо Байдън имаше срещи и с президента Вацлав Клаус и с представители на политическия елит.

Прага е последната спирка от европейската визита на Байдън след Полша и Румъния. Визитата се осъществява половин година след срещата на американския президент Барак Обама с европейските лидери на чешка земя.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени