Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либия замразява сътрудничеството си с ЮНЕСКО

Либия обяви, че замразява сътрудничеството си с Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) заради избирането на българката Ирина Бокова за неин генерален директор, съобщава швейцарският информационен сайт Вен минют (20minutes.ch), като се позовава на националната
Швейцарска телеграфна агенция.

Либийската делегация в ЮНЕСКО "осъжда и не одобрява" избирането на Ирина Бокова начело на тази организация на ООН, се казва в разпространено днес нейно комюнике. Либия "няма да е щастлива да е член на организация, ръководена от представител на България", се подчертава в текста.
Джамахирията обяснява това свое решение с "нарушението на международните конвенции за размяна на затворници", извършено от България, "при освобождаването на българските медицински сестри, осъдени на доживотен затвор във връзка със случая с заразяването с вируса на СПИН на 450 либийски деца".

Либия уточнява, че възнамерява да замрази програмите си за сътрудничество с ЮНЕСКО, както и да оттегли своите кандидатури за Изпълнителния съвет и всички останали комитети на организацията.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!