Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи са били осъдени в САЩ за пране на пари

Двама българи бяха осъдени от областен съд в Област Колумбия за ролята им в схема за пране на пари от международна престъпна група, базирана в Източна Европа, съобщиха от министерството на правосъдието на САЩ.

Ивайло Василев Плетньов, на 39 години, от Свищов, е бил осъден на четири години затвор от областния съдия Пол Фридман за заговор с цел пране на пари. Плетньов е осъден също на три години под полицейско наблюдение след
освобождаването му от затвора, както и да плати 306 502 долара обезщетение. Плетньов се призна за виновен на 15 януари 2009 година.

Вторият българин Николай Георгиев Минчев, на 45 години, от София, е бил осъден на 30 месеца затвор заради заговор с цел измама с електронни средства. Минчев беше осъден също на три години полицейско наблюдение след излежаването на затворническия срок и да плати 270 444 долара обезщетение. Той се призна за виновен на 21 септември 2008 година.

Според съдебните документи от юли 2005 до май 2006 г. Плетньов и Минчев са участвали в схема за публикуване в eBay и други сайтове на обяви, предлагащи за продажба скъпи автомобили и яхти, които те не са притежавали. За по-малко от година престъпната схема е донесла над 1,2 милиона долара от измамени клиенти в САЩ.

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!