Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 20 държави ще изпратят още свои военнослужещи в Афганистан

Повече от 20 държави планират да изпратят още свои военнослужещи в Афганистан след решението на САЩ да разположи допълнителни 30 хиляди войници. Външните министри на страните от Алианса се събраха в Брюксел, за да обсъдят основно искането на президента Барак Обама да бъдат изпратени още близо 10 хиляди представители на многонационалните сили в азиатската страна.

Италианският външен министър Игнацио Ла Руса вече заяви, че Рим ще изпрати допълнително 1000 свои военни в Афганистан. Сега Италия поддържа контингент от 3200 души там.

Преди ден президентът на Русия Дмитрий Медведев също даде сигнал, че неговата страна смята да поеме своята отговорност към мисията.

Междувременно парламентът нa Германия удължи с една година срока на престой на контингента от 4500 души в Афганистан, но решение за увеличение на неговия брой не бе взето.

Според говорителя на НАТО Джеймс Апатурай, съюзниците вече са се договорили за изпращането на над 5000 допълнителни войници в страната. Той призна, че все още има сериозен недостиг на военни, които да участват в обучението на афганистанската армия и полиция.

 

По публикацията работи: ББС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна