Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев: Ако някой мисли, че може да опитомява РЗС, това няма да се случи

Лидерът на РЗС Яне Янев
Снимка: БГНЕС

"Не сме разярени, за да се укротяваме, ако някой мисли, че може да "опитомява" РЗС, това няма да се случи" - това каза в предаването "От петък до петък" лидерът на РЗС Яне Янев. Той коментира тезата на вътрешния министър Цветан Цветанов, че Янев е изнервен заради вероятността някой от парламентарната група на РЗС да напусне и групата да се разпадне. Ако Цветанов е имал предвид Яне Янев да се присъедини към групата на ГЕРБ, ако това се случи, "ще трябва или Цецка, или Цецко да сдадат постовете", посочи Янев.

Относно друго изразено мнение от вътрешния министър, че Янев вече няма ресурс да черпи информация от ДАНС и изпреварващо да информира обществеността, Яне Янев обясни, че има "достъп до всякакъв вид класифицирана информация без изключение" и се закани ако Цветан Цветанов продължава да асоциира РЗС с ДАНС, от партията да излязат "с ясна политическа позиция за процеси, текли в държавата преди изборите". Яне Янев уточни, че става дума за това "дали между ГЕРБ и ДАНС е имало отношения, които Цветанов иска да вмени на нас".

На въпрос дали РЗС е на власт или в опозиция, Янев отговори, че според премиера Бойко Борисов, РЗС е в опозиция и то по-конструктивна от БСП и ДПС. Според политическото ръководство на партията, сме политическа партия, гласувала за правителството на ГЕРБ, за справяне с тежките последици от разрушителната политика на тройната коалиция. Не сме в изпълнителната власт и сме в опозиция, подчерта Яне Янев.

На въпроса за желанието на РЗС за избори за Велико народно събрание и дали  Бойко Борисов може да предизвика предсрочни избори, Янев отговори: "Ако той беше приел идеята на РЗС да насрочи дата за ВНС, щеше да има генерална промяна в държавата". Янев обаче подчерта, че по конституция подобни избори се организират от служебно правителство, "т.е. Гоце трябва да назначи служебно правителство, което да подготви изборите според Лукановата конституция". Лидерът на РЗС напомни, че партията му е за "рестарт на посттоталитарната държава".

/ЯБ/ 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!