Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле разясни идеята си за Европейски валутен фонд

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле разяснява в днешния брой на "Файненшъл таймс - Германия" идеята си за създаването на Европейски валутен фонд по подобие на Международния валутен фонд. Шойбле посочва, че фондът трябва да отпуска спешна финансова помощ на закъсали държави от „еврозоната” в подкрепа на тяхната платежоспособност. 

Европейският валутен фонд трябва да подпомага само страните от еврозоната, а не всички държави от Европейския съюз, смята Шойбле. Финансовата помощ от Европейския валутен фонд трябва да се предоставя само в краен случай, когато е заплашена стабилността на цялата еврозона. Средствата трябва да бъдат отпускани само срещу точно определени условия, пише още германският финансов министър във "Файненшъл таймс - Германия". Решението за отпускането на помощ трябва да се взима от всички страни от еврозоната съвместно с Европейската централна банка. Помощите могат да бъдат обвързвани и с конкретни мерки свързани с бюджетния дефицит на закъсалата страна, смята още Шойбле.

Възможността за финансова помощ, обвързана с конкретни финансови и икономически мерки би засилила доверието, би предотвратила засилването на кризите и ще направи в бъдеще излишна помощта на Международния валутен фонд за европейските държави, смята германският министър на финансите.

Идеята за създаването на Европейски валутен фонд по подобие на Международния валутен фонд бе лансирана от Волфганг Шойбле в края на миналата седмица.  Създаването на фонда е наложително поради отсъствието на механизъм, по който страните от еврозоната да се подпомагат помежду си при възникване на кризи като гръцката.

По публикацията работи: Александър Велев – кор. на БНР в Берлин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна