Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркози и Обама искат по-скоро да бъдат наложени санкции на Иран

Американският президент Барак Обама заяви, че иска срещу Иран да бъдат наложени санкции до няколко седмици. На съвместна пресконференция Обама и френският му колега Никола Саркози, който е на посещение във Вашингтон, заявиха, че е време да се приложат по-строги санкции срещу Иран заради нежеланието му да изпълни изискванията на ООН.

"Надявам се, че ще успеем да направим това тази пролет. Не искам да чакам с месеци режимът от санкции да бъде задействан. Искам да видя как този режим се налага до седмици," заяви Обама. Той обаче призна, че все още няма пълна подкрепа за налагането на нови наказателни мерки срещу ислямската република.

"Дойде време да вземаме решения за Иран", коментира Саркози и добави: "Иран не може да продължи бясната надпревара за сдобиване с ядрено оръжие. Казах на президента Обама, че заедно с Гордън Браун и Ангела Меркел ще положим всички необходими усилия така, че Европа да се ангажира като едно цяло с налагането на санкции."

В същото време външните министри на осемте най-развити държави заявиха, че действията на Иран задълбочават подозренията към мирния характер на ядрената му програма. На срещата на Г-8 в канадската столица Отава външните
министри на страните от голямата осморка се съгласиха да останат отворени към диалог с Техеран и потвърдиха нуждата международната общност да предприеме подходящи и строги стъпки, за да заяви позицията си по иранската ядрена програма.

По публикацията работи: ББС/Евронюз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна