Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови санкции срещу Иран

Китай се съгласи да участва в "сериозни преговори" в ООН по проблемите на иранската ядрена програма, заяви постоянният представител на САЩ в Световната организация Сюзън Райс. Консултациите в Съвета за сигурност на ООН за нова резолюция за въвеждане на допълнителни санкции срещу Иран ще започнат още
следващата седмица, заяви снощи и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. В консултациите ще участват както представители на ш. нар. шесторка - САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия - така и представители на други страни, заявила Клинтън.

В конферентен телефонен разговор вчера между високопоставени представители на външните министерства на страните от "шесторката" китайската страна изразила готовност "да обсъжда конкретни потенциални санкции". Според американски дипломати тази формулировка отразява промяна в позицията на Пекин и създава реални възможности санкциите да бъдат договорени и гласувани от Съвета за сигурност през следващите няколко седмици. Целта е резолюцията да бъде приета преди едномесечната конференция на ООН по проблемите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, която ще се състои през май.

Преговорите ще се основават на предложен от САЩ вариант, който вече бе договорен с Великобритания, Франция и Германия и преди месец бе представен за обсъждане на Русия и Китай. И двете страни поотделно са настоявали пред ирански представители Техеран да демонстрира добра воля и да приеме предложението Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ Иран да се откаже от програмата си за обогатяване на уран, като в същото време се гарантират доставките на ядрено гориво за реактор в Техеран, използван за производство на медицински изотопи. Досега нито Москва, нито Пекин са получили благоприятен отговор от иранска страна, което е подтикнало двете страни постепенно да променят позицията си спрямо евентуални бъдещи санкции.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени